tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Liberalerna: Vi håller vad vi har lovat om LSS

Att återupprätta assistansen var vårt löfte före valet. Det är vårt löfte nu. Vi förstår misstron gentemot politiken. Den har svikit, skriver Liberalernas funktionshinderpolitiske talesperson Bengt Eliasson.

Publicerad: 24 april 2019, 11:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Liberalerna sviker inte assistansen.

Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson


Ämnen i artikeln:

LSSLiberalernaJanuariavtaletFunktionshinderFunktionsvariation

REPLIK. ”Pacta sunt servanda” avtal ska hållas, utropar Lystras vd David Lindkvist i en debattartikel där han efterlyser mer kraftfulla åtgärder av regeringen, Liberalerna och Centern för att återupprätta den personliga assistansen och LSS.

Vi i Liberalerna delar frustrationen över nedmonteringen av LSS som den förra regeringen ägnade sig åt, och över hur myndigheter letade kryphål i lagen för att göra det möjligt att skära ner och begränsa den personliga assistansen så att den blev tillgänglig för allt färre.

Att assistansen ska återupprättas var därför ett av Liberalernas allra viktigaste krav för att vi skulle kunna ställa oss bakom Januariavtalet. Vi har drivit på för LSS och personlig assistans sedan vår dåvarande partiledare Bengt Westerberg drev igenom lagen 1994. Liberalerna sviker inte assistansen.

Vi liberaler känner, och tar, ett stort ansvar för det arbetet. Det stämmer att de förslag som nu är på väg bara förbättrar för dem som behöver assistans för andning och sondmatning, och de är i praktiken en liten grupp, framförallt barn. Det mödosamma arbetet att ge dem som förlorat och förnekats sin assistans och värdighet i livet har börjat, men det är långt kvar.

I Januariavtalet mellan regeringen, Liberalerna och Centern finns det därutöver tydliga löften om att återupprätta assistansen också vad gäller övriga egenvårdsinsatser, om att stärka rätten till assistans vid behov av tillsyn samt att förtydliga definitionen av föräldraansvar. Det kommer att innebära förbättringar för betydligt fler. Men det är mer komplicerat, och för oss är det viktigt att de lagändringar som görs kommer att innebära verklig förändring och att vi inte bara får en ny lagstiftning som kan snåltolkas på samma sätt som idag.

Vi arbetar för att de förslagen ska komma så fort som möjligt, men inte för fort. Vartenda kommatecken måste vara på rätt ställe.  Att återupprätta assistansen var vårt löfte före valet. Det är vårt löfte nu.

Vi förstår misstron gentemot politiken. Den har svikit. Den tiden är över. Men vi tror ändå att det finns en förståelse att det tar mer än tre månader att reparera det som rivits ned under år.

Vi tänker hålla det vi har lovat.

Bengt Eliasson, funktionshinderpolitisk talesperson (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev