måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Liberalerna: mammografin måste förändras

Mammografi bör erbjudas fler kvinnor. Och den bör skräddarsys utifrån varje kvinnas riskfaktorer. Vi kan bli bättre på att bekämpa cancern, skriver liberalerna Anna Starbrink och Cecilia Elving på Världscancerdagen.

Publicerad: 4 februari 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Socialstyrelsen behöver uppdatera det nationella screeningprogrammet. Mammografi bör självklart kunna erbjudas kvinnor såväl yngre än 40 år som äldre än 74 år, skriver liberalerna Anna Starbrink och Cecilia Elving.

Foto: Anna Molander, Christine Olsson/TT och Magnus Fröderberg


Ämnen i artikeln:

CancerFörebyggande insatserRegion Stockholm

8000 kvinnor drabbas av bröstcancer varje år. Många fler kan botas i dag än för några årtionden sedan tack vare forskningens och vårdens stora framsteg. Nio av tio överlever sin bröstcancer, men det är fortfarande den vanligaste dödsorsaken för kvinnor under 65 år.

Tidig upptäckt är det viktigaste vapnet mot all cancer. Mammografiscreeningen är väl utbyggd i Sverige men det finns fortfarande brister. Chanserna att en cancer upptäcks i tid ska inte vara beroende av ålder, var man bor eller hur vävnaden i ens bröst ser ut.

Alltför många missar sin mammografi – även om vi är åter från nivåerna innan pandemin då deltagandet sjönk är det bara cirka 70 procent som nappar på erbjudandet att undersöka sina bröst. Det borde naturligtvis vara närmare 100 procent!

Skillnaderna i mammografideltagande är, som Cancerfondens senaste rapport bekräftar, geografiskt och socioekonomiskt ojämlika – vilket leder till att bröstcancer slår ojämlikt.

Var tredje tredje bröstcancer missas i dag vid screening; den upptäcks och diagnostiseras i stället mellan två screeningtillfällen (som sker var 18:e månad). Då har den ofta hunnit få mer tid på sig att utvecklas.

Mammografin erbjuds mellan 40 och 74 års ålder. Det ter sig märkligt när var femte kvinna som drabbas i själva verket är över 74 år. Bröstcancer har ingen åldersgräns och godtyckliga åldersgränser hör inte hemma i vården. .

Liberalerna vill göra flera saker för att förbättra prevention och tidig upptäckt av bröstcancer. Alla kvinnor ska känna tryggheten i att snabbt få en diagnos (eller allra helst besked om att ingen fara föreligger). Många fler av de som drabbas ska få känna friheten i att lika snabbt få ta del av de professionella och goda behandlingsprogram som Region Stockholm och andra regioner i dag har att erbjuda i den världsledande svenska cancervården.

Därför föreslår vi följande förändringar:

Avskaffa åldersdiskrimineringen i vården. Mammografi bör självklart kunna erbjudas kvinnor såväl yngre än 40 år som äldre än 74 år. Socialstyrelsen behöver uppdatera det nationella screeningprogrammet.  

Skräddarsy screeningen. Med individualiserad mammografi som utgår från varje kvinnas riskfaktorer kan undersökningarna göras så tidigt och så tätt som det passar för henne. De flesta vet inte om det, men 40 procent av kvinnorna i åldern 40-74 år har så kallade täta bröst. Täta bröst innebär mer kompakt vävnad som gör eventuella tumörer svårare att upptäcka via mammografi.

Välkomna förebyggande läkemedelsbehandling som i framtiden kan bli en möjlighet. En av oss artikelförfattare har själv haft förmånen att få delta i en studie med lovande resultat där friska kvinnor tagit läkemedlet tamoxifen under 6 månader för att minska risken för bröstcancer.

Gör screening till friskvård. En mammografiundersökning är inte en vanlig händelse, men när den väl ska göras kan det ta lite tid att ta sig till och från bröstmottagningen. För att göra det enkelt och självklart för så många som möjligt att delta bör arbetsgivare låta kvinnliga medarbetare använda några av sina friskvårdstimmar för ändamålet. Denna form av personalvård bör självklart kunna gälla även annan screening (T ex cellprovtagning mot livmoderhalscancer). Vi vill införa screening som friskvård för alla Region Stockholms anställda vilket rör sig om 35 000 kvinnor över 23 år. Vi vill givetvis att såväl andra regioner som alla andra arbetsgivare följer efter.

Cancerns gåta är inte löst, men vi har många verktyg och vapen i kampen. Vi ska se till att vässa dem och använda dem så effektivt som möjligt. Fler liv ska räddas. Fler tumörer ska besegras. Friheten från cancer ska öka.

Anna Starbrink
Hälso- och sjukvårdsregionråd (L) i Region Stockholm

Cecilia Elving
Ordförande i Liberala Kvinnor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev