Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Liberalerna: LSS ska återställas och utvecklas

Det räcker inte att återställa rätten till assistans. Det krävs också en utredning för att den ska moderniseras och utvecklas. Men en sådan utredning behöver inte ta lång tid och Liberalerna tänker inte tillåta att den tar lång tid. De som berövats sin assistans har inte tid att vänta.

Publicerad: 23 januari 2019, 10:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

De som har rätt till assistans och LSS ska få det. Men det mått och steg vi tar måste vara rättssäkra, skriver Bengt Eliasson (L).

Foto: SasasDesign, Colourbox / Liberalerna


Ämnen i artikeln:

LSSLiberalernaAssistansFunktionsnedsättning

Replik. Mikael Nordmark är rädd för att den nya regeringen ska begrava frågan om LSS framtid i en ny utredning. Det kommer vi i Liberalerna inte att tillåta.

Liberalerna och Centerpartiet har tillsammans med den nytillsatta regeringen kommit överens om att återställa reformen så att assistans ges för andning, sondmatning, egenvård och tillsyn. För detta krävs att lagen ändras och då kräver våra grundlagar att det utreds. Inga detaljer får lämnas åt slumpen, så kan inga problem lösas. Men en sån här utredning behöver inte ta lång tid och vi tänker inte tillåta att den tar lång tid. De som berövats sin assistans har inte tid att vänta.

Men det räcker inte att återställa rätten till assistans. Det krävs också en utredning för att den ska moderniseras och utvecklas. Det klarade inte den nyss avslutade LSS-utredningen av.

Liberalerna kommer i kraft av sitt starka engagemang för denna frihetsreform driva på för att få en ny modern LSS-lagstiftning på plats. Den ska ta sin utgångspunkt i FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Vi skiftar nu helt perspektiv från avveckling av LSS till utveckling. Vi kommer att driva på för att Försäkringskassan ska få nya regleringsbrev där de får i uppdrag att bejaka rättighetsperspektivet. Tiden då två personer om dagen förlorade sin assistans måsta vara över.

Politiken läggs nu om. Grundtankarna i LSS ska följas. Liberalerna kommer vara garanten för det. Det är så vår överenskommelse med S, MP och C ser ut.

Mikael Nordmarks oro över utredningar som dras i långbänk är obefogad. De som har rätt till assistans och LSS ska få det. Nu går vi från ord till handling. Men det mått och steg vi tar måste vara rättssäkra.

Bengt Eliasson, talesperson i funktionsrättsfrågor (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev