Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Liberalerna behöver en visionär optimist

Ingen vet vilka systemskiften de tolv kommande åren kommer innehålla. Liberalernas nästa partiledare måste därför vara en visionär, som ständigt står upp för den långsiktiga lösningen på de stora problemen, skriver liberalerna Nicholas Nikander och Saga Bowallius.

Publicerad: 8 februari 2019, 12:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Klimatet, jämställdheten och globaliseringen kommer fortsätta vara fundamentala och livsavgörande politiska frågor, skriver liberalerna Nicholas Nikander och Saga Bowallius.

Foto: Magnus Svensson / Liberalerna


Ämnen i artikeln:

Liberalerna

I år börjar en ny epok för Liberalerna. Senast Liberalerna valde en partiledare var George W Bush president i USA, Iphone hade ännu inte börjat säljas i Sverige, Spotify fanns inte, finanskrisen hade ännu inte inträffat och vi båda gick i högstadiet.  I mobilnotisernas och de snabba nyheternas tid gäller andra spelregler för att få förtroende att lösa framtidens utmaningar. När exempelvis automatisering och Artificiell intelligens (AI) kastar om hela branscher borde liberaler lyfta frågan om hur skolan ska rusta eleverna för morgondagens arbetsmarknad i stället för att lägga sig i klassrumsdetaljer som mobiltelefonernas vara eller icke vara.  När nästintill helt parallella informationssamhällen och verklighetsbeskrivningar existerar samtidigt måste liberaler stå upp för att all politik baseras på vetenskap och inte på mediala nycker eller påtryckningar.

Nästa partiledare måste vara en visionär, som ständigt står upp för den långsiktiga lösningen på de stora problemen. Den svenska liberalismen har goda möjligheter att bidra med de långsiktiga svaren på samhällets viktigaste frågor.

En framtida partiledare bör fokusera på att vässa Liberalerna på tre områden:

Klimatet. All annan politik blir onödig om vi inte har en planet att bo på. Det handlar inte bara om att se till att ”kommande generationer ska ha en planet att bo på”. Det handlar i lika hög grad om att vi som redan bor på den här planeten i dag ska kunna fortsätta göra det om några decennier. Klimatfrågan är en utmaning men inte en omöjlighet. Då krävs ett liberalt parti som breddar sin klimatpolitik bortom kärnkraftsfrågan.
Jämställdheten. Utgångspunkten i liberal politik är varje människas frihet och möjlighet att vara sig själv. Ojämställdheten finns i dag överallt. På arbetsplatsen, i klassrummet, på nattklubben, i kollektivtrafiken och i hemmen. Jämställdheten rör alla och då behövs en jämställdhetspolitik för alla. Då krävs ett liberalt parti som breddar sin jämställdhetspolitik bortom diskussionen om slöjor.
Globaliseringen. Internationaliseringen är här för att stanna. I dag växer människor upp med hela världen som arbetsmarknad och kunskap och kompetens flödar fritt över nationsgränserna. Det är en enorm frihetsrevolution. Samtidigt uppstår helt nya typer av hinder. Hur ska till exempel pension och välfärd finansieras när människor föds i ett första land, pluggar i ett andra, jobbar i ett tredje och fjärde och sedan blir pensionär i ett femte? Vi liberaler måste ha politik som både fördjupar internationaliseringen och möter de utmaningar den medför. Då krävs ett liberalt parti som breddar sin globaliseringspolitik bortom eurofrågan.

Ingen vet vilka systemskiften de tolv kommande åren kommer innehålla, och liberalismen kommer behöva hitta svaren på många frågor som inte ännu har ställts. Men klimatet, jämställdheten och globaliseringen kommer fortsätta vara fundamentala och livsavgörande politiska frågor. Med fokus på dem kommer Liberalernas nästa partiledare ha goda möjligheter att sprida den optimism Sverige behöver för att lösa framtidens utmaningar.

Nicholas Nikander, kommunfullmäktiges ordförande (L) Nynäshamn

Saga Bowallius, kommunfullmäktiges vice ordförande (L) Täby

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Liberalerna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev