Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

LF: Skattesänkning före välfärd när regeringen prioriterar

Lärare och skolledare ser nedskärningar mer eller mindre varje dag. Så har verkligheten sett ut de senaste åren. Att tydliggöra den verkligheten och samtidigt konstatera neddragningarna i budgeten för skolan är inte att ta ut svängarna. Det är den bistra vardagen Sveriges lärare står i, slutreplikerar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Publicerad: 25 september 2020, 08:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Lärarförbundet


Ämnen i artikeln:

BudgetLärarförbundetAnna Ekström

Anna Ekström väljer i sin replik att undvika min huvudsakliga kritik – att regeringen prioriterar fel som lägger nio miljarder på sänkta arbetsgivaravgifter för unga i stället för att använda samma pengar att rusta de ungdomar som står längst från arbetsmarknaden med utbildning.

Kanske förbigår utbildningsministern den punkten för att hon delar min uppfattning? För det är dålig politik att satsa på en sådan reform med stora dödviktseffekter, i stället för att satsa på utbildning som långsiktigt stärker dessa ungdomar.

Regeringen torgför sin politik som historiska satsningar. Men de bortser från de historiskt stora behoven, även utan pandemin. Lärare och skolledare ser nedskärningar mer eller mindre varje dag. Så har verkligheten sett ut de senaste åren. Att tydliggöra den verkligheten och samtidigt konstatera neddragningarna i budgeten för skolan är inte att ta ut svängarna. Det är den bistra vardagen Sveriges lärare står i.

Regeringen väljer att ta bort de tillfälliga statsbidragen, som skulle kunna göra en rejäl skillnad i välfärden. Och faktum är att minskningen av de tillfälliga generella statsbidragen med 4,5 miljarder kronor i år bara är början. Nästa år försvinner ytterligare nära fem miljarder och året därefter åtta miljarder till. På tre år minus 17 miljarder eller över tio procent.

Samtidigt riskerar skattekraften att utvecklas sakta på grund av pandemin och kommunerna har växande kostnader på grund av löneökningar och kraftiga demografiska förändringar. Det är inte förvånade att kommunpolitiker signalerar fortsatta besparingar när regeringen ger dem de här framtidsutsikterna.

Jag måste också kommentera tillskottet om 2,1 miljarder till skolan i budgeten som utbildningsministern lyfter fram. Det är välkomna pengar, men täcker inte på långa vägar behoven. Ministern nämner inte heller att Lågstadielyftet om en knapp miljard tas bort för att finansiera stora delar av tillskottet i Likvärdighetsbidraget.

Så jag vidhåller min uppfattning: Januaripartiernas prioritering där skatterna sänks massivt, medan skola och välfärd sätts på bantningskur, den är inget annat än ett välfärdshån.

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev