torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Lena Micko: De idéburna aktörerna kan bidra ännu mer till vår gemensamma välfärd

Det finns en underutnyttjad kraft och potential bland de idéburna organisationerna att skapa ännu mer samhällsnytta och bidra ännu mer till vår gemensamma välfärd. Regeringen arbetar därför att underlätta, stärka och främja de idéburnas deltagande i välfärden, skriver civilminister Lena Micko (S).

Publicerad: 2 november 2021, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

De idéburna organisationerna är redan i dag viktiga aktörer i välfärden, skriver Lena Micko. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

IOPLöfven 2Idéburen välfärdLena Micko

Folkrörelser och organisationer som drivs på ideell grund bär på en speciell kraft. Det handlar om styrkan i medlemmars och medarbetares engagemang och övertygelse. Det handlar också ofta om en särskild kompetens och erfarenhet – exempel på sådana områden är kvinnojourer, missbruksrehabilitering och vuxenutbildning. 

De idéburna organisationerna är redan i dag viktiga aktörer i välfärden. Men faktum är att den idéburna sektorn är liten i Sverige jämfört med många andra liknande länder. Jag är övertygad om att det i dessa aktörer finns en underutnyttjad kraft och potential att skapa ännu mer samhällsnytta och bidra ännu mer till vår gemensamma välfärd.

LÄS OCKSÅ: ”Dags att gå från snack till verkstad när det gäller idéburen välfärd, Löfven” 

Det är därför som regeringen arbetar för att underlätta, stärka och främja de idéburnas deltagande i välfärden. Det är inte fråga om att ersätta, utan om att komplettera, offentligt drivna verksamheter. 

Av regeringens pågående insatser vill jag särskilt lyfta propositionen om ett förenklat upphandlingsregelverk som just nu ligger på riksdagens bord. I den föreslås en utökning av möjligheten att reservera kontrakt åt idéburna aktörer vid upphandling av sociala tjänster och framför allt kraftigt höjda direktupphandlingsgränser i dessa fall. Förslaget öppnar för mer av flexibilitet och lokala lösningar runt om i landets kommuner och regioner. Något som kommer få stor betydelse för idéburna aktörers möjlighet att växa. 

Som civilminister ansvarar jag också för beredningen av Samuel Engbloms utredning Idéburen välfärd. Utredningen föreslår bland annat en definition och ett register av idéburna aktörer och inte minst en ytterligare utökning av möjligheten för kommuner och regioner att i upphandlingar reservera kontrakt till dem. Vidare har utredningen tagit fram en vägledning kring så kallat IOP (partnerskap mellan offentliga myndigheter och idéburna aktörer). 

Att komma fram till ett lagförslag på området är högprioriterat, men en del arbete återstår. Förslagen aktualiserar komplexa frågor i förhållande till EU-rätten och remissynpunkter måste analyseras. Min och regeringens ambition är dock att med utgångspunkt i utredningens förslag lägga fram en proposition under våren 2022. Det innebär att reformen skulle kunna träda i kraft den 1 januari 2023. 

LÄS OCKSÅ: ”Närmare 1 500 patienter med hög självmordsrisk står utan vård i Region Stockholm” 

Min förhoppning är att dessa förslag har potential att vinna brett politiskt stöd i Sveriges riksdag. Jag välkomnar fortsatt dialog med de partier och andra aktörer som också vill främja de idéburnas deltagande i välfärden.  

Lena Micko
Civilminister (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev