Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Låt oss skapa en rökfri generation tillsammans!

Vi välkomnar en faktabaserad reglering av nikotinportioner. Men de regleringar som Helen Stjerna från A Non Smoking Generation föreslår leder endast till ökad rökning bland äldre kvinnor samtidigt som barnens eventuella konsumtion av nikotinportioner förblir oförändrad, replikerar Markus Lindblad.

Publicerad: 27 februari 2020, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

” I Sverige röker man klart minst i EU och en viktig anledning till det är att människor snusar eller använder nikotinportioner i stället,” Markus Lindblad.

Foto: Pressbild / Seija Pekkarinen, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

TobakFolkhälsaUngdomarSociala medier

Nikotin kan – även om det inte är hälsokost – faktiskt närmast betraktas som ofarligt. Jämfört med rökning är skadan av nikotinportioner obefintlig. Man kan därför hävda att nikotin, använt på rätt sätt, ur ett skademinimerande perspektiv räddar liv.

Faktum är att om människor i övriga EU tilläts lägga om sina tobaksvanor och på samma sätt som i Sverige och i stället inta nikotin utan att röka det, skulle vi kunna rädda cirka 250 000 människoliv. I Sverige röker man klart minst i EU och en viktig anledning till det är att människor snusar eller använder nikotinportioner i stället.

Ett land som följt det svenska exemplet är Norge där enbart 1 procent av kvinnor 18–24 år röker, vilket Helen Stjerna från A Non Smoking Generation själv lyfter fram som ett positivt exempel. Det hon inte berättar är dock att 24 procent i samma grupp använder nikotinportioner eller snus.

Det finns vidare ingen data som styrker Helen Stjernas påstående att tobaksindustrin skulle ha lyckats bearbeta ungdomar in i nikotinberoende med nikotinportioner, då åldersgruppen 18 – 24 är den grupp som använder minst antal nikotinportioner (4 procent av användarna) och åldersgruppen 55 – 64 köper mest nikotinportioner (33 procent av användarna).

På samma sätt håller inte heller hennes påståendet att nikotinportioner är smaksatta för barn. Konsumtionsdata från Snusbolaget.se:s 200 000 kunder visar att åldersgruppen 18 – 24 är den grupp som föredrar de mest traditionella snussmakerna, tobak, enbär, mint och lakrits och åldersgruppen 55 – 64 som mest föredrar fruktsmaker.

Självklart ska barn inte använda nikotin. Därför säljs nikotinportioner i dag med 18 årsgräns, med varningstext och utan tv- reklam och stora annonser. Faktum är att branschen och handeln redan sedan 1,5 år tillbaka agerat genom en antagen produkt- och marknadsstandard och därför kommer vi inte att behöva vänta till 2021.

Så om nikotinportioner inte gillas eller marknadsförs mot barn vilka använder då produkten? En grupp som Helen Stjerna inte verkar värna – Sveriges kvinnor. Nikotinportionerna är den första riskreducerande produkten som attraherar fler kvinnor (52 procent) än män (48 procent).

På samma sätt verkar rökare attraheras mer av nikotinportioner än av snus. 40 procent av de som snusar i dag började snusa för att de ville sluta röka. 55 procent av de som använder nikotinportioner började med dem för att sluta röka och bland kvinnor är siffran ännu högre – 65 procent!

Utgår vi inte från fakta kan de regleringar som Helen Stjerna från A Non Smoking Generation föreslår endast leda till ökad rökning bland äldre kvinnor samtidigt som barnens eventuella konsumtion av nikotinportioner förblir oförändrad. Och varför skulle det vara bra?

Vi välkomnar en faktabaserad reglering av nikotinportioner. Regleringen bör beakta både vilka risker och möjligheter som finns förknippade med produkterna. Låt oss tillsammans sitta ned och titta på hur vi kan minska skadorna förknippade med tobak och nikotin – låt oss skapa en rökfri generation tillsammans!

Markus Lindblad, kommunikationschef Haypp.se

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev