Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Låt oss samverka för att lösa vårdens problem

SKLs Fredrik Lennartson skriver i sin replik att utvecklingsarbetet inom hälso- och sjukvården handlar om bättre kvalitet, högre patientsäkerhet och större trygghet för patienterna. Detta är exakt vad de inhyrda medarbetarna i vården bidrar med.

Publicerad: 16 januari 2019, 14:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi behöver – en gång för alla – enas om att problemet i vården inte är de inhyrda medarbetarna.”

Foto: Niklas Larsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

HyrpersonalVårdkvalitetLäkareSjuksköterskorSKR

SLUTREPLIK Vi behöver – en gång för alla – enas om att problemet i vården inte är de inhyrda medarbetarna. Tvärtom bidrar de till att patienter får tillgång till säker och effektiv vård. Det handlar inte heller om att konsulter är dyra: Eftersom de träffar fler patienter per dag än regionernas egna läkare är de ett kostnadseffektivt sätt för regionerna att ge vård. Det handlar inte heller om att patientsäkerheten riskeras eftersom det inte finns något samband mellan låg kontinuitet och många inhyrda medarbetare.

Det vet vi och det vet SKL. Fredrik Lennartsson definierar själv det stora problemet i sin text; personalbristen. I en verklighet där kompetensbrist råder är det viktigare för patienten att få träffa en läkare över huvud taget, oavsett vem som råkar vara dess arbetsgivare.

Vår huvudpoäng är att regionerna behöver samverka mycket mer med andra aktörer för att få ordning och reda i vården. Under ett antal år framöver kommer det att vara brist på kompetens. För att få en fungerande vård måste vi samarbeta. Det innebär ett antal åtgärder, långsiktig och strategisk planering av kompetensförsörjning, smartare och flexiblare schemaläggning, större lyhördhet mot befintliga medarbetare och vid rekrytering samt en bättre löneutveckling, dessa är kompetensbranschens expertområden.

Det måste även skapas vassa och relevanta upphandlingar som är anpassade till de olika regionernas specifika behov. I dag köper regionerna konsulter via dyra direktupphandlingar och hälften av leverantörerna är inte auktoriserade vilket innebär att konsulterna många gånger saknar kollektivavtal.

Ta hjälp av våra auktoriserade experter och bygg långsiktiga samarbeten som säkrar vårdens kompetensförsörjning. Ett första steg skulle vara om vi kunde få till det möte med Fredrik Lennartsson som vi eftersträvat så att vi därifrån kan föra dialogen och arbetet framåt. Tillsammans kan vi skapa ordning och reda i vården.

Eva Domanders, styrelseordförande Kompetensföretagen

Patrik Eidfelt, tf förbundsdirektör Kompetensföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev