Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Låt oss fira mer än 100 år av svensk demokrati!

Riksdagen firar de historiska landvinningar som vanns i går, men vill samtidigt uppmärksamma demokratins möjligheter och utmaningar i dag och i morgon. 2019 är ett märkesår för den kommunala och regionala demokratin, skriver talman Andreas Norlén som öppnar för firande och stärkande av demokratin i hela Sverige.

Publicerad: 5 juni 2019, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Svensk demokrati står stadigt.

Foto: Melker Dahlstrand, Sveriges riksdag/Lennart Månsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

JämställdhetRiksdagen

Mitt i natten den 17 december 1918 fattade Sveriges riksdag det historiska principbeslutet att införa allmän och lika rösträtt för kvinnor och män i Sverige. Demokratin var med detta beslut inte fullbordad men dess genombrott på nationell nivå var ett faktum.

Riksdagen uppmärksammar detta genombrott genom ett jubileum som inleddes den 17 december 2018, hundra år efter det banbrytande klubbslaget. Jubileet ska pågå till januari 2022, hundra år efter att de första fem kvinnorna tog plats i Sveriges riksdag. Rösträttskampen och dess företrädares olika insatser är inspirerande och uppfordrande, och Sveriges riksdag vill fira hela Sveriges demokrati. Demokratin är en angelägenhet för hela landet.

Riksdagen vill nå ut genom jubileets webbsida där det finns filmer, fördjupande material och skolsatsningar. Jag själv samt de vice talmännen kommer att ta med oss demokratijubileet och besöka alla län under valperioden. Riksdagen har också skapat en vandringsutställning som kommer att visas på museer landet runt. Premiärvernissage ägde rum i Umeå den 10 mars. En affischutställning finns från och med 22 maj att ladda hem – fri för kommuner, regioner, bibliotek, institutioner och andra att använda.

Riksdagens firande pågår under flera år, men just i år finns det skäl att särskilt uppmärksamma demokratins genombrott också på kommunal och regional nivå. 1919 fick varje myndig man och kvinna rösträtt i kommunal- och landstingsvalen.

Låt därför 2019 bli året då vi alla engageras i ett demokratiskt jubileum landet runt. Vi som är aktiva i politik och samhälle i dag har en historisk uppgift att inte bara minnas utan också att fira, debattera och diskutera vår demokrati.

Varje kommun och region avgör förstås om man vill uppmärksamma hundraårsminnet av de första demokratiska kommunal- och landstingsvalen, men jag tycker att det vore fantastiskt om varje kommun och region ville anordna i vart fall någon aktivitet under hösten 2019. Då skulle vi inom loppet av några månader få minst 310 demokratiarrangemang runt om i Sverige.

Den svenska demokratin anno 2019 står visserligen stadigt, men såväl globalt som i Sverige är demokratin satt under press. Den utmanas av inhemska extremister och auktoritära tendenser i länder i vår omvärld, men det finns också andra problem. För hundra år sedan kämpade rösträttskvinnorna för att ses som politiska aktörer i sin egen rätt och de tvingades bland annat anstränga sig för att i sin framtoning inte ge utrymme för kritik och vrångbilder. Än idag är det tyvärr stor skillnad på hur kvinnor och män bemöts i politiken och debatten.

Över huvud taget är hot, hat och våld riktade mot politiker och företrädare för samhällets institutioner ett reellt och växande problem, inte minst på kommunal och regional nivå.

Riksdagens demokratijubileum handlar både om demokratins landvinningar i går och om demokratins möjligheter och utmaningar i dag och i morgon. Det är frågor som är angelägna att diskutera i hela landet, inte bara på Helgeandsholmen i Stockholm. Låt oss göra det.

Andreas Norlén, Talman i Sveriges riksdag och ordförande i den parlamentariska kommittén för riksdagens demokratijubileum

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

JämställdhetRiksdagen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev