Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Låt norska ambulanser rädda liv i Sverige

Regeringen behöver ta ansvar för att rensa undan den byråkrati som hindrar norska ambulanser att göra utryckningar på svensk mark, skriver företrädare från Mittengruppen (C, L, KD, MP) i Nordiska rådet.

Publicerad: 11 oktober 2019, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Där Norge utverkat smidiga undantag som möjliggör för svenska ambulanser att korsa gränsen råder förbud för de norska att komma in i Sverige”, skriver företrädarna för Mittengruppen.

Foto: Børge Sandnes, Colourbox/ Sveriges riksdag


Ämnen i artikeln:

AmbulanssjukvårdTransportstyrelsenSocialstyrelsen

I gränsregioner mellan våra länder är utbytet och resande över gränserna frekvent. Vi har en lång gräns mot Norge och här pendlar vi dagligen för arbete, inköp och intressen över gränsen i ett flöde som går åt båda hållen.

Under sommaren besökte vår partigrupp Mittengruppen i Nordiska rådet (där KD, L, C och MP ingår) Röros i Norge där vi bland annat tog del av det gränsöverskridande sjukvårdssamarbete som utvecklats mellan Region Jämtland Härjedalen och sjukhusen i Röros och Tynset i Tröndelag.

Cirka 2000 invånare väster om sjön Lossen i Härjedalen kan numera välja vård på ett sjukhus i Sverige eller i Norge. Långa, omständiga resor kan väljas bort till förmån för förstklassig vård i invånarnas närhet. Och ja, även det offentliga sparar pengar.

Men norska ambulanser får inte rycka ut i Sverige. För där Norge utverkat smidiga undantag som möjliggör för svenska ambulanser att korsa gränsen råder förbud för de norska att komma in i Sverige: Transportstyrelsen kräver registrering av fordon och Socialstyrelsen kräver svensk sjuksköterskelegitimation.

Inför de personer som försökt och ändra på det här har de olika myndigheterna bara erbjudit ändlösa tillståndsprocesser som i praktisk tillämpning är orealistiska. Region Jämtland Härjedalen har försökt få till en förändring med de svenska myndigheterna och påtalat detta för Sveriges regering nu under en lång följd av år. 2016 sällade sig även Norge, när det norska hälsodepartementet i ett officiellt brev vädjade till det svenska socialdepartementet att komma med en lösning.

Vi har lämnat in en interpellation, officiellt står Linda Ylivainio från Centerpartiet som avsändare. Men trots att vi representerar partier som annars inte alltid står förenade ställer vi oss alla bakom interpellationen i vår vilja att adressera ett av de problem som försvårar nordiskt samarbete.

Istället för att försöka hitta omständliga lösningar hos de berörda myndigheterna efterlyses en författningsändring och den lösningsorienterade smidighet som Norge haft inför detta. Detta vill vi påtala med vår interpellation och vi hoppas att regeringen kunde ta till sig detta budskap.

De nordiska länderna är en naturlig gemenskap med en lång historia som goda grannar. Vi har kunnat resa till varandra utan pass sedan 1952, de språkliga barriärerna är överkomliga och våra värderingar kännetecknas av hög tillit i välfärdssamhällen. Inom det nordiska samarbetet talar man om visionen ”världens mest integrerade region”. För att infria den visionen krävs nordiska regeringar som aktivt adresserar gränshinder. Det förväntar vi oss av Sveriges regering.

Linda Ylivainio, riksdagsledamot (C), Mittengruppen i Nordiska rådet

Arman Teimouri, riksdagsledamot (L), Mittengruppen i Nordiska rådet

Kjell-Arne Ottosson, riksdagsledamot (KD), Mittengruppen i Nordiska rådet

Magnus Ek, riksdagsledamot (C), Mittengruppen i Nordiska rådet

Rasmus Ling, riksdagsledamot (MP), Mittengruppen i Nordiska rådet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev