fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Låt Malmö prova läsår med tre terminer

Genom att korta elevernas sommarlov och införa ett system med tre terminer skapas bättre förutsättningar för elevernas lärande samtidigt som de stora skillnaderna mellan olika elevgrupper minskar, skriver kommunalrådet Sara Wettergren (L).

Publicerad: 1 november 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”I en stad som Malmö, där behörigheten till gymnasiet är så låg som 30 till 40 procent på vissa skolor, behöver vi hitta nya grepp som är bättre anpassade till dagens förutsättningar.” Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

BarnfattigdomGymnasiebehörighetMalmö

Nu när höstmörkret lägger sig är det nog många barn som drömmer sig tillbaka till sommarlovet och lata dagar på stranden, lek på äventyrsland och kanske utlandssemestern. Andra barn fick däremot nöja sig med att grilla på innergården. Föräldrarna behövde jobba stora delar av lovet, eller så räckte pengarna inte till busskort och inträden.

Malmö är den stad i Sverige med högst barnfattigdom – i Rosengård lever hela 52 procent av barnen i ekonomisk utsatthet. Studier visar att elever från socioekonomiskt svagare hem tappar mycket kunskaper under sommarlovet och återkommer till skolan med sämre utgångspunkt än sina klasskamrater från socioekonomiskt starka hem. Vissa har kanske inte pratat svenska på hela sommaren.

Studier visar vidare att skillnaden mellan elevgrupperna blir större ju äldre eleverna är. Det långa uppehållet i elevernas lärande förstärker därmed de stora skillnader och den olikvärdighet som råder mellan olika elevgrupper. Men även för mer resursstarka familjer kan det vara ett pussel att få ihop sommarlovsveckorna. Kontinuitet i lärandet är viktigt för alla elever.

I en stad som Malmö, där behörigheten till gymnasiet är så låg som 30 till 40 procent på vissa skolor, behöver vi hitta nya grepp som är bättre anpassade till dagens förutsättningar. Vi behöver nollställa våra uppfattningar om hur ett läsår bör se ut och utgå från elevens lärandeprocess. Det långa svenska sommarlovet, som kan härledas till bondesamhället, tåls att ifrågasättas. Det utformades en gång i tiden med utgångspunkt i föräldrarnas behov. Sportlovet infördes å sin sida av Bränslekommissionen på 1940-talet för att spara på uppvärmningen av skolorna.

Genom att korta elevernas sommarlov och införa ett system med tre terminer skulle bördan minska för de familjer och elever som har sämst möjligheter att förvalta två månaders ledighet.

I det pilotförsök som Malmös politiska ledning, bestående av Liberalerna och Socialdemokraterna, nu vill genomföra skulle den totala undervisningstiden bli densamma. Det är fördelningen av undervisningen som påverkas med förkortat sommarlov och förlängt sportlov, påsklov eller höstlov. Forskare får därefter utvärdera försöket för att se om elevernas resultat förbättras. Det skulle också vara värdefullt att se om lärarna upplever att det blir mer jämn arbetsfördelning över året.

Läsår med tre terminer är inget ovanligt i ett internationellt perspektiv och tillämpas idag av Amerikanska gymnasiet i Göteborg med goda erfarenheter. Om Malmö får godkännande för en pilot, blir det den första kommunen i landet som provar tre terminer på grundskolenivå. Förhoppningsvis skulle det utmynna i nya lärdomar som skapar bättre förutsättningar för elevernas lärande – inte minst de med sämre förutsättningar.

Sara Wettergren, kommunalråd (L) i Malmö med ansvar för skola och utbildning

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev