fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Låt kommunanställda ge blod på arbetstid

Stockholm bör vara en stad som hoppas på det bästa och är förberedd på det värsta, skriver Felix Byström (SD), som vill att kommunens anställda ska få ge blod på arbetstid.

Publicerad: 16 augusti 2019, 04:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stockholms stad bör ge upp sitt motstånd och ge anställda rätten att ge blod på betald arbetstid, skriver Felix Byström (SD). Foto: Daniel Nilsson / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

KommunerArbeteJobbStockholm

Sommaren innebär inte bara glass, bad och välbehövlig semester, den innebär också ett hårt tryck på Stockholms blodlager. Under sommaren har det saknats enheter för i stort sett samtliga blodgrupper för att lagren ska vara på önskad nivå, samtidigt som tillgången – och behovet – kan variera kraftigt. Blod är en färskvara vilket bidrar ytterligare till en stor efterfrågan på kontinuerlig påfyllnad.

Sanningen är att vi står illa rustade vid ett terrordåd eller en eskalering av exempelvis knivvåld. I Göteborg har vi sett kommunen vädja om att fler ska ge blod till följd av den senaste tidens allvarliga knivskärningar. Att hamna i en situation där vissa blodgrupper inte räcker till skulle vara katastrofalt.

Det positiva är att det inte är särskilt tidskrävande att ge blod, med fikat inräknat tar det cirka en halvtimme – med andra ord ett par timmar om året sett till att det endast går att ge blod 3–4 gånger per år. Men det går inte att bortse från att många har svårt att avsätta en halvtimme med barn som ska hämtas från dagis, mat som ska inhandlas, jobbstress och ett behov av att njuta lite av den lediga tid som är svår att hitta under helgerna. Ingen kan klandras för den prioriteringen.

Av den anledningen är det uppskattat att arbetsgivare, både inom privat och offentlig sektor, uppmuntrar anställda att ge blod genom att låta dem göra det på betald arbetstid. En tredjedel av Stockholms kommuner tillåter sina kommunanställda att göra det. Den största kommunen, Stockholms stad med sina 50 000 anställda, är dock inte en av dessa.

Det finns få skäl för att inte ge anställda den möjligheten, och det finns än mindre skäl för att inte ens utreda detta alternativ. Kostnadsaspekten och bemanning är de huvudsakliga argumenten.

Medan det inte råder någon tvekan om att skattepengar ska användas sparsamt och eftertänksamt är det svårt att se att det skulle innebära någon större kostnad. Genom planering med blodbussarna går det att få ner tidsåtgången och med en möjlighet för arbetsgivarna att anpassa efter bemanning – exempelvis genom att bara tillåta blodgivning under dagar eller perioder när belastningen är lägre – är det svårt att se personalbrist som skäl.

Samtidigt finns det många skäl för att låta anställda ge blod på betald arbetstid. Det viktigaste är givetvis att det behövs och att staden bär ett ansvar i att säkerställa att invånarnas liv och hälsa inte äventyras vid en katastrof, men det finns även ur ett arbetsgivarperspektiv anledning att låta arbetstagare bidra till det gemensamma på arbetstid: det är ett steg i att öka attraktiviteten för kommunala arbeten genom ökad personalhälsa, som kan uppstå till följd av omväxlande arbetsuppgifter med ett större välgörande inslag.

Sett till att flera kommuner redan har infört möjligheten bör Stockholms stad ge upp sitt motstånd och ge anställda rätten att ge blod på betald arbetstid, antingen storskaligt eller genom tester inom utvalda områden. Vi vill inte, och vi får inte, hamna i en situation där blodlagren sinar med dödlig utgång som följd. Det är dags att vi blir en stad som hoppas på det bästa och är förberedd på det värsta. Välfyllda blodlager är en bra början.

Felix Byström, fullmäktigeledamot (SD), Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KommunerArbeteJobbStockholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev