tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Låt inte fler lärare bränna ut sig i höst”

Flera kommuner har inför höstterminen tvingats säga upp extrapersonal och andra stödfunktioner. Risken är nu att fler lärare tvingas till sjukskrivning.

Publicerad: 12 augusti 2019, 17:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Låt inte höstterminen återigen bli den tid som flest lärare sjukskriver sig”, vädjar debattören. Foto: Britt Mattsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

KommunerLärareBudgetBudgetförhandling

Dags för ännu ett av mina möten på företagshälsovården, med en lärare som är sjukskriven för utmattningssyndrom. Han har arbetat hela sitt yrkesliv i skolan, en duktig lärare som aldrig kan komma tillbaka. Eller kanske aldrig kan arbeta igen, över huvud taget. Arbetet som en gång var det allra bästa. Nu har han förlorat en del av sin identitet. Allt är borta: ork, ett fungerande familjeliv och livsglädje.

Många har en liknande historia att berätta, om jobbet som tog allt engagemang och kraft. Hur man utan resurser fick göra arbetsuppgifter långt utanför en lärares uppdrag. Putsa fönster, flytta och skruva ihop möbler, ställa iordning klassrum, tillverka nya läromedel och samtidigt hela tiden känna att barn och elever kommer i kläm. Att ständigt inte räcka till. Känna pressen över att inte uppfylla skollagen.

Inför höstterminen hopar sig frågetecknen. Hur det kommer att se ut i förskolor och skolor. Har jag kollegor, finns allt material på plats?

Många kommuner har under några år haft extra medel att fördela, vilket har lett till stora förbättringar för både elever och lärare. I och med årets striktare budget har flera kommuner inför höstterminen tvingats säga upp extrapersonal och andra stödfunktioner som har gjort det möjligt för lärare att ägna mer tid åt huvuduppdraget: att undervisa.

Den första juli infördes flera förändringar i skollagen: legitimationskrav för att få undervisa i fritidshem, läsa-skriva-räkna-garantin ska ge varje elev rätt stöd och anpassning så tidigt som möjligt, obligatoriskt kartläggningsmaterial i förskoleklass, förskolan ska anpassa barnen för en digitaliserad värld och förskolechefer blir rektorer.

Förändringarna kräver utbildning av både rektorer och lärare. Utbildning som inte alltid erbjuds av arbetsgivaren. Det medför att många lärare själva löser situationen för att följa skollagen, utan stöd från ledning eller utökade resurser, ofta utanför arbetstid. Fler lärare riskerar därmed att hamna i riskzonen för sjukskrivning.

Målet att nå en likvärdig förskola och skola blir mer allt avlägset. Redan nu toppar lärarna sjukskrivningsstatistiken i flera kommuner. Detta på grund av den höga arbetsbelastningen, många outbildade kollegor och brist på resurser. Lärarförbundet har genom enkäter och undersökningar sett en ökad tendens att duktiga lärare väljer att sluta i förtid.

En av de största anledningarna till detta är det ständigt ökande dokumentationskravet. Vi ser också att sjukskrivningarna i grundskolan och förskolan ökar igen, vilket är en oroväckande utveckling. Utan förutsättningar och stöd kommer eleverna inte att nå kunskapsmålen i alla ämnen. Skolan blir inte likvärdig och alla lärare kan inte stanna i yrket fram till pensionen.

Låt inte höstterminen återigen bli den tid som flest lärare sjukskriver sig. Ge i stället lärarna rätt förutsättningar att säkra varje elevs utbildning, från förskolan tills de kommer ut i arbetslivet. Det är dags att staten och kommunerna tar sitt ansvar och visar att de vågar satsa nu, innan det är försent. Att skära ned på skolan är att skära ned på vår framtid.

Annasofia Tillenius, ordförande Lärarförbundet, Avesta

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev