fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Låt hela befolkningen välja en egen fast läkare

I dag träffar allt för många patienter olika läkare i primärvården vid varje besök. Det är ineffektivt och försvårande. Det enda säkra sättet att skapa kontinuitet är att hela befolkningen får rätt att välja en egen fast läkare. Listningsreformen i Västra Götalandsregionen kan visa att det går, skriver Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.

Publicerad: 19 maj 2020, 17:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Med en mindre ekonomisk stimulans går det att påbörja en listningsreform, skriver Heidi Stensmyren. Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetVästra GötalandsregionenPrimärvårdLäkareVårdcentraler

Läkarförbundet och ett växande antal andra aktörer vill ha en lagstiftning för att befolkningen i hela landet ska få välja en egen fast läkare som de är listade på. Det är avgörande för att få det som saknas i svensk primärvård – en bra tillgänglighet och en god kontinuitet mellan patient och läkare.

Nu förbereder regeringen och samarbetspartierna en nationell primärvårdsreform där de är överens om att rätten till fast läkare på olika sätt ska stärkas. Men reformen behöver innehålla skarpa förslag som gör att hela befolkningen får lista sig på en egen läkare som kan ta det samlade medicinska ansvaret. I dag träffar allt för många patienter olika läkare och behöver vid varje besök upprepa sin sjukdomshistoria. Det är ineffektivt och försvårande för både patienter och läkare.

Det enda säkra sättet att skapa kontinuitet är att hela befolkningen får välja en egen fast läkare i primärvården. Det sker genom att man listar sig – skriver sig – på en fast läkare som får ansvaret för just sina patienter. Listning är det allra vanligaste i andra jämförbara länder, där man har en avsevärt bättre tillgänglighet och kontinuitet i primärvården än i Sverige.

Några aktörer har tidigare uttryckt en tveksamhet till att det som fungerar utmärkt i jämförbara länder – listning på läkare – kan fungera i Sverige. Men nu visar Västra Götaland att de förmodligen har fel.

Vid årsskiftet införde Västra Götalandsregionen ett system med fastläkarstimulans som innebär att den vårdcentral som klarar av att ange en fast namngiven läkarkontakt r minst 70 procent av sina listade patienter får extra pengar. Reformen har ännu inte varit i bruk ett halvår men nya siffror för årets tre första månader visar att nio av tio vårdcentraler klarar kraven och har ansökt om ersättningen.

Med en mindre ekonomisk stimulans går det alltså att under en kort tid påbörja en listningsreform. I flera andra länder har listningsreformer varit framgångsrika. Exempelvis Norge. När de införde ett fastläkarsystem tog det bara två år tills i stort sett hela befolkningen hade en fast läkare. Med rätt incitament kan det gå fort när man vill något.

Även antalet listade invånare per fast läkare har blivit bättre än väntat i Västra Götalandsregionen. När antalet listade räknas om på heltidstjänster för specialisterna i allmänmedicin hamnar snittet på 1 609 patienter, även om variationen är stor, samt att ST-läkare redan från första dagen kan vara fast läkarkontakt. Även om det fortfarande är för högt ligger genomsnittssiffran nära målsättningen om 1 500 invånare per fast heltidsarbetande specialistläkare. Detta dock utan hänsyn till att snittet borde dras ned av läkare som till stor del av sin tjänst handleder eller arbetar med exempelvis utveckling.

Det visar att det även i en stor region, där utgångsläget för att lista på fast läkare kanske inte har varit det mest ideala, går det att redan inom tre månader närma sig ett rimligt antal listade invånare per läkare.

För att reformen ska bli hållbar är det är viktigt med någon form av tak för antalet individer som är listade per läkare. Annars riskerar arbetsbelastningen för den enskilde läkaren att bli orimlig och vårdkvaliteten lidande.

Det är också önskvärt att patienterna kan välja vem de vill vara listade hos för att uppnå verklig kontinuitet. Nu står primärvården i Västra Götaland inför utmaningen att också börja arbeta efter listningsmodellen för att patienterna ska få träffa samma valda läkare vid varje besök, och på sikt även kunna välja sin läkare.

Vi vet också att det finns hundratals specialister i allmänmedicin som inte är verksamma i primärvården. Med rätt incitament och en bra arbetsmiljö skulle flera av dessa kunna fås att komma tillbaka till primärvården. På det sättet kan vi få ännu fler läkare för invånarna att lista på.

Nu förväntar vi oss att regeringen och samarbetspartierna tar intryck av bland andra Västra Götalands första steg och föreslår en lagstiftning om att hela befolkningen ska få välja en egen fast läkare.

Heidi Stensmyren, ordförande, Sveriges läkarförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev