söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Låt friskolorna hjälpa till att ta emot barn som flytt”

Friskolorna kan bereda plats för minst 3933 nyanlända barn och ungdomar. Vi uppmanar kommunerna att ta kontakt med friskolorna, skriver Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund.

Publicerad: 28 mars 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeFlyktingar till kommunernaFriskolor

Hittills har drygt 5000 barn i åldrarna 6 till 18 år, ensamma eller med närstående, flytt till Sverige undan det brutala ryska angreppet i Ukraina, enligt Migrationsverkets statistik. I skrivande stund är tio miljoner ukrainare på flykt. Vi kan förvänta oss än fler barn och ungdomar som söker skydd hos oss. 

Vi vet av tidigare erfarenheter vikten av att barn och ungdomar snabbt får börja skolan och landa i en trygg vardag. Liksom vikten av att föräldrarna får möjlighet att arbeta och studera svenska. 

LÄS MER: Så ska barnen på flykt snabbt få skolgång

I dag har företag svårt att rekrytera till en rad yrkesroller som systemutvecklare, ingenjörer, säljare, lokalvårdare, lärare och veterinärer. Vi i Sverige kan hjälpa dem som nu söker sin tillflykt hos oss genom att erbjuda skolgång och jobb. Vi får också en möjlighet till ett viktigt kompetenstillskott. 

Det stora engagemanget från civilsamhället för att ta emot människor på flykt, familjer som öppnar sina hem och företag som erbjuder arbeten, inspirerar och imponerar. Friskolorna vill, som många andra organisationer, företag och privatpersoner, hjälpa till. 

Det finns lediga platser. En snabb fråga bland de åtta största aktörerna om i vilken utsträckning de kan bidra ger svaret att det finns 589 förskoleplatser, 2221 grundskoleplatser och 1123 gymnasieplatser där barn och ungdomar kan börja imorgon. Vi är övertygade om att antalet lediga platser är mångfalt fler när samtliga fristående skolor inventerar hur många de kan ta emot omgående. 

Friskolornas riksförbund uppvaktade redan den 1 mars skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) med en hemställan om att regeringen skulle återinföra förordningen 2016:910, om kvot för nyanlända i fristående skolor. Kvoten möjliggör för skolorna att införa ett undantag från köreglerna för att kunna ta emot nyanlända på flykt. Under den förra stora flyktingvågen bad vi dåvarande skolminister Gustav Fridolin (MP) att regeringen skulle införa ett liknande undantag, vilket också gjordes. Den 1 november 2016 trädde en tidsbegränsad förordning i kraft. De fristående skolor som önskade inrätta en kvot skulle anmäla detta till Skolinspektionen. Förordningen var tidsbegränsad till 31 december 2021 och upphörde alltså vid årsskiftet.

Föga anade vi att redan två månader efter upphörandet skulle krig startas i Europa och flyktingar återigen söka sig till Sverige. Förbundets medlemmar har nu uppmärksammat att förordningen om kvot för nyanlända har upphört och har vänt sig till förbundet med en önskan om att regeringen snabbt uppmärksammas på att den tidsbegränsade förordningen snarast bör införas igen, så att även fristående skolor kan bidra till utbildning och integration för dem som söker skydd i Sverige undan krig.

Eftersom förordningens lydelse redan är klar och möjlig att tillämpa direkt på dagens situation bör inte ett återinförande innebära någon omfattande beredning, utan kunna göras omgående. Därför välkomnar vi att regeringen nu gått oss till mötes och beslutat om att införa en förordning som gör det möjligt för friskolor som har kö att ta emot flyktingar via en kvot från och med den 11 april.

Vi vet i dagsläget inget om hur många som kommer att återvända när kriget får ett slut, men det förtar inte vikten av att de som kommer hit får ett gott mottagande och möjlighet att etablera sig här, på kort eller lång sikt. 

Friskolorna står beredda att ta emot elever. Vi uppmanar kommunerna att redan nu ta kontakt med de friskolor som finns i den egna kommunen för att gemensamt lösa uppdraget. 

Ulla Hamilton

Vd Friskolornas riksförbund

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev