Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Låt flyget säkra livsnödvändig utrustning till vården

Tidskritiska transporter, till exempel livsnödvändig sjukvårdsutrustning och mediciner, måste nu säkras med flygfrakt. Men samtidigt ser vi hur flyget och dess infrastruktur kämpar i motvind, vilket var fallet redan före pandemiutbrottet, skriver Transportföretagen och SAS Cargo.

Publicerad: 24 mars 2020, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När coronaviruset nu stänger ned gränser och transporter får det stora konsekvenser. En betydande del av all flygfrakt sker med vanliga passagerarplan, skriver debattörerna.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Covid-19TransporterFlygtrafikSmittskydd

Coronaviruset är en global pandemi med oerhörda konsekvenser för hela samhället. I en sådan kris är fungerande fraktkorridorer och logistikkedjor helt avgörande. Sverige är varken självförsörjande på medicin eller sjukvårdsutrustning. Livsmedel, drivmedel och industrikomponenter är även exempel på sådant som importeras. Merparten av allt gods fraktas sjö- eller landvägen men även flygfrakt är samhällskritisk verksamhet som måste upprätthållas.

Flygfrakten står för endast en procent av den totala godsfrakten i världen men hela 35 procent av värdet. När värdet är högt, godset känsligt eller tiden kritisk är flygfrakt oumbärligt. Som exempel flygs nästan allt vaccin in till Sverige med temperaturkontrollerad flygfrakt. Flygfrakt är avgörande för infrastrukturen globalt men självklart även för Sverige som ett exportorienterat och välutvecklat land. Tusentals arbetstillfällen är direkt kopplade till flygfrakt.

När coronaviruset nu stänger ned gränser och transporter får det stora konsekvenser. En betydande del av all flygfrakt sker med vanliga passagerarplan. Under våra passagerarsäten hanteras stora mängder gods. Ett enda stort flygplan kan ta upp till 20 ton frakt utöver passagerare. Renodlade fraktflygplan tar betydligt mer vikt.

Flygfrakt med interkontinentalt passagerarflyg till Nordamerika och Asien har nu i stort sett avstannat. Europaflygfrakt är i stort sett borta. Snart upphör flygfraktflödena helt. Samtidigt förblir våra flygplatser än så länge öppna för tidskritisk frakt. Varje dag, dygnet runt lastas och lossas livsnödvändig medicin, insulin, vaccin, organtransporter och blodprover för sjukvården. Vi vet i dagsläget inte hur länge krisen kommer att fortgå och därmed hur lång tid gränserna förblir stängda. Snabb transport av vissa livsmedel och övrigt gods kan komma att bli nödvändigt.

Sverige måste också förbli öppet för att kunna bistå andra länder i denna kris. Lager i Sverige av förnödenheter som sjukvårdsutrustning kan göra stor nytta för andra. Just nu flygs räddningshjälp världen över till särskilt drabbade områden. Fraktflyg flyger över stängda gränser och godshantering sker i en kontrollerad säker miljö.

Under krisen bör därför Sverige och EU underlätta för flygfrakt kopplad till coronavirusets utbrott. Eventuella resesrestriktioner måste upphävs för flygande personal så att flygfrakten kan fortsätta utan störningar. Trafikrättigheter måste säkras för nödvändiga transporter och avgifter kopplat till flygfrakt behöver tas bort under krisen. Just nu står även en stor del av Sveriges passagerarflygplanen på marken. Dessa flygplan kan användas för flygfrakttransporter i närtid.

Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen

Fredrik Kämpfe, branschchef flyg Transportföretagen

Leif Rasmussen, vd SAS Cargo Group A/S

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev