tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Lär er respektera principen om armlängds avstånd, politiker

Okunskapen om betydelsen av principen om armlängds avstånd är utbredd. Särskilt utsatta är de museer som har regioner och kommuner som huvudmän, skriver Riksförbundet Sveriges Museer som presenterar en ny rapport i dag.

Publicerad: 5 juli 2021, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”En fjärdedel av museicheferna har blivit utsatta för påverkan eller försök till påverkan. Bland regionala och kommunala museer har en dryg tredjedel blivit utsatta för försök till påverkan,” skriver Jeanette Gustafsdotter.

Foto: Kerstin Westeson/Studio Emma Svensson


Ämnen i artikeln:

KulturpolitikHur ska politiken styra kulturen?KommunerRegioner

I en tid med politisk osäkerhet är det extra viktigt med lagstiftning som garanterar principen om armlängds avstånd mellan politikerna och museerna. Museilagen kom år 2017 för att stärka museernas roll och frihet som kunskapsförmedlare och förvaltare av vårt gemensamma kulturarv. Nu visar en ny rapport att museilagens syfte inte uppfylls av politikerna. 

Riksförbundet Sveriges Museer har frågat museichefer runt om i landet hur 5§ museilagen fungerar i praktiken. Det vill säga museernas självständighet gentemot huvudmännen – principen om armlängds avstånd. 

LÄS OCKSÅ: Kulturutredaren till politiker: Ta ett steg tillbaka 

Museichefer vittnar om att övertramp förekommer och att okunskapen om betydelsen av principen om armlängds avstånd är utbredd. Särskilt utsatta är de museer som har regioner och kommuner som huvudmän. Museernas arbete att kritiskt kunna granska samhället och lyfta fram kunskap, som är av stor vikt, riskeras att äventyras.

En uppmärksammad händelse är då Sverigedemokraternas ordförande i Norrköping polisanmälde Stadsmuseet i Norrköping den 13 februari 2020, avseende ett pressklipp i utställningen Medlöperi och Motstånd. Men det finns även andra exempel där museichefer har vittnat om svårigheten med armlängds avstånd mellan politikerna och museerna.

LÄS OCKSÅ: Efter strid: Stopp för politiker att välja konst 

Museiprofessionalitet enligt museilagen är grunden för museernas trovärdighet. 77 procent av de svarande omfattas av lagen, men hela 86 procent anser att i synnerhet paragraf fem, om armlängds avstånd, är viktig för fortsatt förtroende för museerna bland allmänheten.

En fjärdedel av museicheferna har blivit utsatta för påverkan eller försök till påverkan. Bland regionala och kommunala museer har en dryg tredjedel blivit utsatta för försök till påverkan.

Konstmuseer är sedan tidigare särskilt utsatta men allt fler vittnesmål om påverkan kommer också från kulturhistoriska museer.

Tio procent av museicheferna har behövt referera till museilagen för att försvara professionella val.

Myndigheten för Kulturanalys rapport Så fri är konsten - Den kulturpolitiska styrningens påverkan 2021:1 som publicerades i början på juni pekade också på problematiken kring armlängds avstånd på regional och kommunal nivå. Rapporten visade på risken att låta de politiska mål som gäller för dagen styra – även innehållet i konstnärliga och kulturella verksamheter.

LÄS OCKSÅ: ”Kulturfrågan är inte känslig om den förankras hos folket” 

Museerna ska som fria kunskapsinstitutioner förmedla ett reflekterande förhållningssätt till historien och omvärlden och bidra till det demokratiska samhällets utveckling. En otydlig gränsdragning mellan politik och kultur innebär en fara för vår demokrati. Vi behöver inte resa längre än till Polen för att hitta skrämmande exempel när gränsdragningen inte fungerar. Den polska nationalkonservativa regeringen har satt in före detta premiärministern Beata Szydlo i styrelsen för museet Auschwitz-Birkenau med syftet att omstöpa det historiska minnet.

Nu krävs en dialog mellan museer och kommunala och regionala politiker om hur de arbetar med att upprätthålla den konstnärliga friheten och om ytterligare stöd behövs i det arbetet.

Det behövs tydliga styrdokument mellan huvudmännen och museerna med kontrollinstrument som säkerställer att det följs.

Utbildning i museilagen för de tjänstemän och politiker som sitter i museistyrelser behöver bli obligatoriskt. Vi föreslår att Sveriges kommuner och regioner ser till att löpande utbildning genomförs på såväl regional som kommunal nivå.

Det osäkra politiska läget som vi befinner oss i visar hur snabbt det politiska landskapet kan ändras. En otydlig gränsdragning mellan politik och kultur kan innebära en fara för vår demokrati. Kultur, medier, universitet och domstolar ska hållas fria från klåfingriga politiker. En fungerande museilag är en viktig del av den pusselbiten.

Jeanette Gustafsdotter, Generalsekreterare Riksförbundet Sveriges Museer 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev