tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Lämpa inte över ansvaret på stockholmarna, Micko

Som enda region i Sverige betalar Region Stockholm till de andra regionerna i stället för att regeringen själva kompenserar för opåverkbara regionala skillnader och förutsättningar runt om i landet. Det uppenbart för oss att regeringen lämpar över sitt ansvar för resten av Sverige på stockholmarna, slutreplikerar regionråden Irene Svenonius (M), Anna Starbrink (L) och Ella Bohlin (KD).

Publicerad: 23 december 2019, 12:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi gläds åt Mickos starka formulering att ”de riktade statsbidragen ska minska till förmån för fler generella statsbidrag”, skriver Irene Svenonius (M), Anna Starbrink (L) och Ella Bohlin (KD).

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

Region StockholmSKRVälfärdUtjämningssystemet

Välfärden behöver klok användning av skattepengar för att rätt hantera framtidens utmaningar. I sitt svar i Dagens Samhälle ger civilminister Lena Micko (S) tydliga besked hur hon och regeringen ser på de riktade statsbidragens framtid.

Vi gläds åt Mickos starka formulering att ”de riktade statsbidragen ska minska till förmån för fler generella statsbidrag”. Regeringens nya viljeinriktning är något att glädjas åt för alla Sveriges kommuner och regioner. Genom en övergång från de otympliga, ineffektiva och skadliga riktade bidragen till mer av generella bidrag får lokala företrädare och utövare med den bästa kännedomen om våra kommuner och regioner förutsättningar att ge så god välfärd som möjligt.

Man skulle här lätt kunna raljera över det faktum att regeringen efter att de senaste åren kraftigt byggt ut och ökat de riktade bidragen, nu ser deras minskning som något naturligt. Kanske var även detta något regeringen inte såg komma, som så mycket annat?

Välfärden står inför demografiska och ekonomiska utmaningar som behöver lösas genom både nationella och reformer. Det är därför glädjande om regeringen, genom Lena Micko, nu sansar sig så att de öronmärkta och detaljstyrande statsbidragens tid är över.

Vi kommer naturligtvis att följa noga så att de ord som nu uttalats av civilministern också blir verklighet, med fördel redan i vårändringsbudgeten. Lågkonjunkturen slår hårt mot kommuner och regioner.

Slutligen, Lena Micko insinuerar att Region Stockholm skulle ha dålig ekonomi, men faktum är att vi som enda region i Sverige redovisat positivt resultat varje år sedan 2007. Detta lyfte Magdalena Andersson och regeringen själva upp i den senaste statsbudgeten. Men det stillar inte vår stora oro över den kraftiga höjningen av utjämningsskatten – en ”Stockholmsskatt” som regeringen drivit igenom med stöd av Sverigedemokraterna.

Vi ser att konjunkturen viker, som gör att vi har betydligt sämre utveckling av skatteintäkter i Sverige än tidigare år. Region Stockholm är Europas snabbast växande region och är i behov av varje krona för att klara den kraftiga befolkningsökning vi ser och det extra behov av vård och kollektivtrafik som det för med sig.

Det förändrade förslag till skatteutjämning som Lena Mickos regering drivit igenom tvingar Region Stockholm att betala 4,2 miljarder kronor till utjämningssystemet. Det motsvarar 6 000 undersköterskor eller driften av hela Danderyds sjukhus. Som enda region i Sverige betalar vi till de andra regionerna i stället för att regeringen själv kompenserar för opåverkbara regionala skillnader och förutsättningar runt om i landet. Micko skriver att ”regeringen tar sin del av ansvaret”, men här är det uppenbart för oss att regeringen i stället lämpar över sitt ansvar för resten av Sverige på stockholmarna.

Irene Svenonius, finansregionråd (M) Region Stockholm, ledamot i SKR:s styrelse

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd (L) Region Stockholm, ersättare i SKR:s styrelse

Ella Bohlin, vårdutvecklingsregionråd (KD) Region Stockholm, ersättare i SKR:s styrelse

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev