Få hela storyn
Starta din prenumeration
Debatt
Covid-19 pandemin har både ökat kraven på hälso- och sjukvården och myndigheter. Det handlar bland annat om skärpta krav på snabbhet, effektivisering och att använda digitaliseringens möjligheter. Det är upp till oss att säkerställa att vi lyckas, skriver Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson.
Publicerad: 13 december 2021, 04:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Vi inom hälso- och sjukvården måste öka farten i digitaliseringsprocessen, Björn Eriksson.
Foto: Jeanette Hägglund/Läkemedelsverket
Utvecklingen ger oss viktiga verktyg för att skapa ett effektivt och jämlikt sjukvårdssystem, där nya behandlingar utvecklas och en bättre vardag för medarbetare inom vård och omsorg skapas. Möjligheterna är oändliga, men det krävs att organisationer och arbetsplatser ändrar kulturer och arbetssätt genom ett aktivt ledarskap och ökad kompetens inom digitalisering och dess möjligheter.
Oavsett vem jag möter så är slutsatsen densamma – vi inom hälso- och sjukvården måste öka farten i digitaliseringsprocessen. Covid-19 pandemin och vaccinerna har ställt stora krav på Läkemedelsverket och har i vissa delar gett utvecklingen en skjuts framåt. Nu är vi med och lägger räls för det digitala spåret. För det krävs att vi behåller förändringstrycket som pandemin skapat och utbildar chefer och medarbetare att hitta nya digitala verktyg och lösningar på våra utmaningar.
Digitalisering är ett omfattande begrepp med många nyanser. Därför är det viktigt att bestämma vad man menar och vad det konkret ställer för krav på organisationen och medarbetaren. För Läkemedelsverket har det under det senaste året betytt verktyg för att effektivisera biverkningsrapportering, forskning och kliniska prövningar. Arbetet är komplext och tidskrävande och förändringar sker i snabb takt. Vi går på de flesta områden från ett analogt till ett digitalt arbetssätt. Låt mig ge några exempel från vår verksamhet:
Samarbetsorganisationen Vision e-hälsa 2025 har tydligt pekat ut riktningen: Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter. Vi är fast beslutna om att tillsammans med andra aktörer skapa ett innovativt digitalt arbetssätt för att hantera dagens utmaningar såväl som de framtida. Så låt oss ta nya tag kring detta, jag är övertygad om att myndigheternas bidrag i dag kommer att göra samhället till en bättre plats att leva på i morgon.
Björn Eriksson
Generaldirektör på Läkemedelsverket
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.