Debatt
Läkare: Hellre vetenskaplig skepsis än vaccin-eufori
En samstämmig mediakör låter – trots det oklara kunskapsläget – påskina att vaccination kommer stoppa pandemin. Men det är inte säkert att vaccinen påverkar smittspridningen, skriver läkaren Nils Littorin som uppmanar mikrobiologer och läkare att förmedla en sund vetenskaplig skepsis.
Publicerad: 10 december 2020, 18:05
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Partsinlagor i form av pressmeddelanden bör betraktas med skepsis tills de multinationella jättar, som redan cashar in på rusande aktiekurser, har presenterar sina data öppet,” skriver Nils Littorin.
Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån
Regeringen, Folkhälsomyndigheten och oppositionen tycks för en gångs skull enig, Sverige ska vaccineras mot Covid-19. De vaccin som i rasande fart tagits fram av företag som Pfizer och Moderna bedöms i Expressen debatt (4/12) av två läkare vara både säkra och effektiva i att förhindra dödsfall, med milda biverkningar. Liknande utfästelser återkommer i Sydsvenskan och Aftonbladets ledare pratar om en "medborgerlig plikt" att vaccinera. Men hur kan de veta att vaccinen är säkra?
De företagssponsrade vaccinprövningarna har inte publicerats än, så partsinlagor i form av pressmeddelanden bör betraktas med skepsis tills de multinationella jättar, som redan cashar in på rusande aktiekurser, har presenterar sina data öppet. “Låt oss vara försiktiga, och vänta på dokumentationen”, skriver Brittish Medical Journal, en världsledande medicinsk tidskrift (BMJ 26/11). Tidskriften fortsätter: "Vetenskap via pressmeddelanden, på basen av interims eller ad hoc analyser, och utan tillgång på data, drabbar också vår kunskap om covid-19 vaccinkandidater. Patienter och allmänhet förtjänar bättre."
Målet med ett vaccin måste vara att förhindra allvarlig sjukdom och död. Men ingen av de nu pågående FASIII prövningarna är designade för att stoppa dödlighet eller sjukhusinläggningar. Milda symtom, såsom hosta och ett positivt Covid-test, räknas in i studieresultatet. Inte ens när studierna är publicerade kommer vi sannolikt att kunna uttala oss om vaccinens effekt på allvarlig sjukdom, enligt BMJ.
Nu låter en samstämmig mediakör, trots det oklara kunskapsläget, påskina att vaccination kommer stoppa pandemin. Men det är inte säkert att vaccinen påverkar smittspridning. Studierna är inte utformade för att mäta effekten på smitta mellan personer. Och efter bara några månaders uppföljning (Pfizers pressmeddelande) är det för tidigt att uttala sig om eventuella långsiktiga biverkningar.
Historiskt har vaccin räddat mänskligheten från många sjukdomar. Men vi har också avskräckande exempel på misslyckanden. De närmaste åren efter vaccineringen med Pandemrix (mot svininfluensa 2009) insjuknade minst 350 barn och unga vuxna i narkolepsi i Sverige. En sund vetenskaplig skepsis bör förmedlas av mikrobiologer och läkare, inte återupprepa partsinlagor från läkemedelsföretag. Annars riskerar svenska folkets höga förtroende för väl studerade och nödvändiga vaccin att minska.
Nils Littorin, läkare, partiledare för Malmölistan
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.