tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Läkare: Det bästa får inte bli det godas fiende, SKR

Nej, SKR, det finns ännu ingen nationell plattform för automatisk dataöverföring i vården. Vårdpersonalen på operation tvingas i dag gång på gång skriva in samma dokumentation, slutreplikerar flera läkare.

Publicerad: 16 september 2021, 11:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

SKR har i många år planerat för en överföringslösning, men den finns inte tillgänglig för kirurgiska patienter, skriver debattörerna. Foto: Bertil Ericson/TT


Ämnen i artikeln:

RegionerVårdkvalitetSKRIt

I Dagens Samhälle förmedlade vi stark kritik från vårdpersonalen på operation som i dag tvingas knappa in samma dokumentation gång efter annan, vilket stjäl tid som skulle kunna användas till att operera fler patienter. Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) svarar tyvärr inte på våra frågor, utan påstår att det redan finns en nationell plattform för dataöverföring. Vi undrar när, var och hur denna plattform kommer att fungera på riktigt och inte bara i presentationer i Powerpoint? 

SKR har i många år planerat för en överföringslösning, men den finns inte tillgänglig för kirurgiska patienter, och det verkar vara långt kvar tills den är i drift. Varför? 

Vi bedömer att SKR inte har gjort det grundläggande arbetet som branschorganisation, nämligen att få de 21 regionerna att komma överens om en gemensam standard för termer och begrepp. Detta är ett enormt, tungt och svårt arbete, och även om man arbetat träget i många år så har man ännu inte kommit i mål, på grund av stridiga viljor.

Innan man bygger ett järnvägsspår måste man först komma överens om var det ska gå, spårvidden och sedan lägga en gedigen banvall så man kan köra de riktigt tunga tågen, vilket kräver tidtabeller och trafikledning. 

SKR har inte på flera decennier kunnat övertyga alla 21 regioner om det nödvändiga med en gemensam spårvidd i riket och har inte byggt någon banvall. Ännu går inga tåg. 

Svårigheterna är inte tekniska eller juridiska, utan politiska. SKR är ingen myndighet och väljer dessutom att driva verksamheten i helt insynsskyddade bolag, finansierade av skattebetalarna. 

Vi har en fungerande lösning—där digitala journaldata automatiskt laddas ned till ett nationellt kvalitetsregister. Vi vill kunna använda samma modell för dataöverföring för flera andra kvalitetsregister. Det gör att vi får tid att operera fler sjuka/skadade människor. Varför inte använda denna lösning, tills SKR kan leverera? Det bästa får inte bli det godas fiende!

Regeringen kom i dagarna glädjande nog med ett uppdrag till E-hälsomyndigheten att genomföra en förstudie om digital nationell infrastruktur för nationella kvalitetsregister. E-hälsomyndigheten – ta med professionerna som använder systemen och vet vilken funktionalitet som behövs! 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

RegionerVårdkvalitetSKRIt

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev