måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Lagstifta om en minimibemanning i förskolan”

Fackförbunden Kommunal och Sveriges Lärare kräver lagstiftning om utbildningsnivå för anställda i förskolan, maxtak för storlek på barngrupper och miniminivå för personaltätheten.

Publicerad: 23 februari 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Åsa Fahlén, Johanna Jaara Åstrand, och Malin Ragnegård. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin, Per Myrehed, Sören Andersson


Ämnen i artikeln:

KommunalLärare

Stora barngrupper och för lite personal. Det är vardagen i många svenska förskolor. Detta är inte bara ett stort arbetsmiljöproblem för personalen utan går även ut över barnens möjligheter att utvecklas och lära. Nu kräver vi att regeringen föreslår att riksdagen lagstiftar om ett maxtak för barngruppsstorleken och en lägstanivå för personaltätheten.

Varannan barngrupp i förskolan är för stor. Siffror från Skolverket visar att hela 48 procent av de åldersindelade barngrupperna i förskolan är större än rekommenderat. Vi i fackförbunden Kommunal och Sveriges Lärare ser att utvecklingen mot mindre barngrupper inte går tillräckligt snabbt. 

LÄS MER: Varsel och förskolenedläggningar – så hanterar kommunerna de minskande barnkullarna 

Enligt Skolverkets riktlinjer bör inte barngrupperna med ett- till treåringar vara större än 12 barn. För äldre barn är rekommendationen högst 15 barn per grupp.

Problemet med stora barngrupper är särskilt stort i storstadsregionerna. Exempelvis är 75 procent av de åldersindelade barngrupperna i Järfällas förskolor större än riktmärket. Dessa förutsättningar innebär en orimlig stress för förskollärare och barnskötare som ska stötta varje enskilt barns utveckling, som läroplanen kräver.

I Kommunals senaste medlemsundersökning uppgav fler än var fjärde barnskötare att bemanningen i förskolan är så låg att det innebär risker för barnen minst en gång i veckan. Den samvetsstress som personalen känner handlar alltså inte bara om att det saknas tid och resurser till det lilla extra för barnen, eller om att kunna ge av sin kreativitet och professionalitet. Nej, det handlar om en oro över att inte kunna tillgodose grundläggande behov, som att få en blöja bytt i tid. 

I en vardag med underbemanning blir barnen stressade och oroliga. För att försöka klara situationen struntar förskollärare och barnskötare i att ta rast och undviker att dricka kaffe på lunchen för att slippa behöva gå på toaletten och då lämna sin enda kollega ensam med hela barngruppen. 

Det är sådana exempel som visar på vikten av att också lagstifta om personaltäthet och om vilken utbildningsnivå som krävs i förskolan. Risken finns att om enbart gruppstorlekarna minskar, försämras också personaltätheten. Därmed förblir problemet detsamma: barn blir inte sedda, särskilda behov blir inte tillgodosedda och undervisningen blir lidande.

Forskning om buller och ljudnivåer visar också att gruppstorleken har en negativ effekt på stressnivåer hos både barn och personal. Förskollärare och barnskötare är redan överrepresenterade i sjukskrivningsstatistiken för stressrelaterade sjukdomar.

Det är obegripligt hur denna utveckling har fått fortgå utan att huvudmännen tagit ansvar för sina medarbetares arbetsmiljö. Problemet behöver uppenbarligen lyftas till en nationell nivå. Vi fackförbund som organiserar barnskötare och förskollärare vill se att regeringen gör Skolverkets riktmärken till lag: krav på minimibemanning i förskolan och på utbildad personal. 2018 beslutade norska regeringen om en minimibemanning i förskolan. Där gäller nu kravet max tre barn under tre år per personal, och max sex barn över tre år per personal. På bara tre år gick Norge från att 55 procent av förskolorna levde upp till normen, till att 99 procent gjorde det.

Nu är det dags för Sverige att ta efter! Barn har rätt att befinna sig i en trygg och lärorik miljö. Våra medlemmar vänder ut och in på sig själva för att tillgodose det, med sin egen hälsa som insats.

Åsa Fahlén
Förbundsordförande, Sveriges Lärare

Johanna Jaara Åstrand
Förbundsordförande, Sveriges Lärare

Malin Ragnegård
Förbundsordförande, Kommunal

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KommunalLärare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev