Debatt
”Lägg ned Bromma flygplats – nu när chansen finns”
Det är dags att byta passivitet mot aktivitet. Flygtrafiken behöver koncentreras till Arlanda för att vi ska kunna skapa bra förutsättningar för en ändamålsenlig och långsiktig flygtrafik i Stockholmsregionen, skriver oppositionsborgarrådet i Stockholms stad Karin Wanngård (S).
Publicerad: 19 augusti 2020, 17:05
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Risken är uppenbar att flygplatser i Stockholmsregionen kommer att behöva statlig förlusttäckning samtidigt som regionala flygplatser inte får tillräckligt stöd, skriver Karin Wanngård (S). Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån, Socialdemokraterna
I flera områden i Stockholm har något förändrats. Det är tystare än vanligt och luften känns klarare än vanligt. Anledningen är att de flygplan som i vanliga fall går in för landning vid Bromma flygplats nu står på marken.
Enligt Transportföretagen står flyget inför sin största kris någonsin. Det kommer att ta flera år för branschen att återhämta sig. Samtidigt ska en klimatomställning göra att inrikesflyget blir helt fossilfritt till år 2030 och in- och utrikesavgångar från svenska flygplatser blir helt fossilfria till år 2045. Redan innan krisen valde fler bort fossildrivet flyg till förmån för klimatneutralt tåg. Ska flyget hävda sig framöver måste vi inse att vi alltså inte bara är i början av en kris, utan också i början av en nödvändig strukturomvandling. Med rätt insatser kan flyget återhämtas till en bättre version – för klimatet, ekonomin och samhällsutvecklingen.
Det paradoxala är att Stockholm nu har två flygplatser där beläggningen är otillräcklig. Särskilt allvarlig är situationen för Bromma flygplats. Innan krisen trafikerades Bromma när det gäller kommersiellt flyg av fyra bolag. Två av dessa trafikerar också Arlanda. Ett tredje bolag, det som använder flygplatsen för inrikesflyg, är under rekonstruktion. Den statliga samordnaren av flygkapacitet och bostäder i Stockholmsområdet Anders Sundström konstaterade i sin rapport från Näringsdepartementet att ”om [bolaget som nu är under rekonstruktion] ändå av något skäl skulle lämna marknaden, kommer detta att leda till mycket stora svårigheter för Bromma flygplats och Swedavia”.
Parallellt med detta varnar nu fler av de regionala flygplatserna för att deras existens är hotad till följd av krisen. Risken är alltså uppenbar att flygplatser i Stockholmsregionen kommer att behöva statlig förlusttäckning samtidigt som regionala flygplatser inte får tillräckligt stöd. Det är viktigare med fungerande flygplatser i och flyg till exempelvis Kalmar och Skellefteå än att Bromma ska subventioneras av staten och Stockholms stad.
För att skapa bra förutsättningar för en ändamålsenlig och långsiktig flygtrafik i Stockholmsregionen behöver den koncentreras till Arlanda. På så sätt kan Arlanda både bli ett nav som säkrar den flygtrafik som är nödvändig och samtidigt ge kraft i att ställa om flyget till att bli fossilfritt.
Med dagens situation är frågan om att flytta flygtrafiken till Arlanda mycket mer lättlöst och det allt mer uppenbart att en flytt kan göras inom ramen för nuvarande kapacitet. Redan före coronapandemin minskade flygtrafiken som en följd av förändrat beteende. Dagens läge för flyget är mer än bara en tillfällig kris som går över så fort pandemin är över – återhämtningen kommer tvärtom att vara långsam, den kommer att ta tid och den kommer att göras till en helt ny marknad.
Vi är med andra ord mitt i en formativ tid. Staden måste ta denna unika chans till att påverka hur regionens flygtrafik ska komma tillbaka och se ut i framtiden. Det är därför mer viktigt än någonsin att nu inleda en dialog med staten om hur flygtrafiken i regionen ska organiseras.
Och där Bromma flygplats i dag ligger kan vi skapa det nya bostadsområdet Bromma parkstad – en ny stadsdel med bostäder, arbetsplatser, tunnelbana, skolor, förskolor, idrottshallar, kultur och parker. Det rör sig om 30 000–35 000 bostäder för cirka 70 000 nya invånare, en stadsdel lika stor som Kungsholmen, samt 30 000 arbetsplatser.
På Arlanda kan vi skapa världens första fossilfria terminal, med eldrivna fordon både på marken och i luften. Om bara några år kan elflyg vara i kommersiell drift för inrikesflyg. De boende i områden i Stockholm skulle få fortsätta njuta av tystnaden och den klara luften. Blivande barnfamiljer, pensionärer och nya stockholmare skulle kunna flytta in i den nya gröna stadsdelen Bromma parkstad. Låt oss ta denna unika chans.
Det är dags att byta passivitet mot aktivitet. Då kan vi skapa en transportsektor med mindre utsläpp, fungerande infrastruktur i hela landet och en helt ny stadsdel i Stockholm.
Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S) i Stockholms stad
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.