Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Lägg ned Almedalsveckan

Det är dags att börja på ny kula. En demokratifestival behövs men den heter inte Almedalsveckan. Det skriver Fredrik Runsiö, grundare av Reform Society, som inspirerats av den norska motsvarigheten Arendalsveckan.

Publicerad: 26 juni 2019, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dags att lägga ned?

Foto: Region Gotland


Region Gotland har lovat en utveckling av Almedalsveckan. Tyvärr ser vi ännu lite av något nytänkande. Danmark har sitt Folkemøde och Norge sin Arendalsuke. Efter att ha besökt dessa kan jag bara konstatera: Vi har mycket att lära. Det är dags att göra om och göra rätt. En demokratifestival behövs men den heter inte Almedalsveckan.

Norska Arendalsuke genomförs i augusti med målsättningen att vara en politisk mötesplats som bidrar till engagemang och intresse för politik. Den ökar kontakten med centrala aktörer inom politik, organisationer och näringsliv. Det liknar visionerna och målen för svenska Almedalen. Men om man är på plats så ser man att den norska varianten faktiskt lever upp till de målen på ett helt annat sätt.

Arendalsveckan kan vid ett första ögonkast te sig som Almedalen för sju eller åtta år sedan. Drygt tusen arrangemang, små tält, centrerat runt några få platser i den vackra kuststaden Arendal. Lite gulligt och lite litet. Men redan vid det första seminariet i Arendals kultur- og rådhus blir skillnaden tydlig. Först ut varje år är landets utrikesminister. Förra året inleddes därför Arendalsuke av Ine Eriksen Søreid. Seminariet hette Global Outlook 2018: Embedding sustainability in business. Ett tre timmar långt seminarium på toppnivå. Arrangör var Arendals egen programkommitté som genom veckan håller en rad seminarier som löper som en röd tråd.

Här finns alltså en arrangör som tar ansvar för att viktiga frågor diskuteras och därmed sätter kvalitetsnivån. Jämför det med Region Gotland som har som enda mål att hyra ut mark så dyrt som möjligt och att tillse att Gotlands företag kan tjäna så mycket pengar som möjligt under den vecka i juli som numera är den viktigaste ”turistveckan” i Visby.

Den norska utrikesministern deltog senare i 45 panelsamtal. Det är en annan stor skillnad mot Almedalen, att politiken är närvarande. Det påminner om den tidiga Almedalsveckan men tydliggör ett problem för den nuvarande. Att banker, revisionsbyråer, managementföretag, bilföretag och pr-företag tränger undan politiken.

I Arendal är alla partier närvarande varje dag i paneler, med sina tält och med medlemmar. Tal hålls flera gånger per dag för att klara av nio partier på fem dagar. Första dagen på veckan avslutas traditionsenligt med en stor partiledardebatt mellan ungdomsförbundens partiledare. Det är spänstigt, det är politiskt och det är roligt. Senare i veckan hålls det också en partiledardebatt som direktsänds i NRK, Norges SVT.

Jag tror vi bör tänka på samma vis runt Almedalsveckan. Ta tillbaka demokratin, reformera veckan för att den åter ska bli en aktiv demokratifest. Då finns mycket att lära både av danska Folkemødet och av Arendalsuka.

■ Korta ner antalet dagar
■ Sätt politiken åter i centrum
■ Skapa en programkommitté med ambitioner
■ Ge ungdomspartierna en egen debatt
■ Säkerställ att vanligt folk söker sig till veckan

Det är helt enkelt dags att partierna sluter sig samman. Öppnar upp för ett samarbete med en annan kommun och gör om och gör rätt.

Fredrik Runsiö, Grundare Reform Society

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev