tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

L: ”Vi vill återupprätta respekten för Sveriges lärare”

BEO har underminerat lärarnas roll och ytterst deras auktoritet. Sex av tio lärare avstår i dag från att ingripa mot ordningsstörningar i klassrummet av rädsla för att bli anmälda. Liberalerna kräver därför att BEO avvecklas omgående, skriver Roger Haddad, Liberalernas utbildningspolitiska talesperson.

Publicerad: 7 september 2020, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Liberalerna kommer inte acceptera att BEO kan fortsätta verka ytterligare två år med nuvarande uppdrag, funktion och instruktion som om inget har hänt, skriver Roger Haddad (L).

Foto: Liberalerna


Ämnen i artikeln:

LärareLiberalernaElever

Regeringen har nu, trots omfattande kritik från Liberalerna, utnämnt ett nytt barn-och elevombud (BEO). Skillnaden denna gång är att förordnandet är på två år.

Vi står inte bakom regeringens politik kring funktionen som i dag är inhyst som en egen myndighet inom Skolinspektionen. Liberalerna kräver att BEO avvecklas omgående. Det är heller inte rimligt att den översyn som utlovades för exakt ett år sen ska löpa i flera år. Vi ser en uppenbar risk att regeringspartierna fortsätter med nuvarande läge som om ingenting har hänt och att en förändring eventuellt kan bli av tidigast 2023.

Liberalerna har efter kritik mot hur BEO agerat mot lärare som ingripit mot stökiga elever också uppmärksammat att det finns en betydande intern kritik även inom Skolinspektionen mot BEO.

Vi har återkommande interpellerat utbildningsministern. Första gången i januari 2019 såg statsrådet inget behov av att ändra något. I vår andra interpellation i augusti samma år tvingades statsrådet backa och avisera en översyn, men vi upplever inte att det har funnits något större politiskt intresse att faktiskt förändra i den riktning vi önskar. Men verkligheten ute på skolorna kan inte ignoreras.

Sex av tio lärare avstår från att ingripa mot ordningsstörningar i klassrummet av rädsla för att bli anmälda. Samtidigt som vi i Skolinspektionens granskningar kan läsa att lärare upplever att mer tid måste gå till att få ordning och reda i klassrummet vilket självklart äter upp tid från undervisningen. I en annan ny rapport lyfts problemet med omfattande brister i studiero i skolan, vilket direkt slår mot elevernas undervisning och kvaliteten i skolan.

BEO har de senaste åren bedrivit en oacceptabel och närmast aktivistisk myndighetsutövning där man blivit ett ombud för de stökiga eleverna i stället för de skötsamma. De har också helt tappat verklighetsanknytning och snabbt drivit ärenden där elever känt sig kränkta. Men bara för att en elev påstår sig ha blivit kränkt behöver det inte innebära att de faktiskt har blivit det.

BEO:s utveckling har blivit symbolen för den kränkhets- och anmälningskultur som råder inom svensk skola där elever och vårdnadshavare missbrukat dagens möjligheter att anmäla. Det har gått så långt att det räcker att hota en lärare om en anmälan för att försöka påverka skolans beslut eller lärarens agerande.

BEO har underminerat lärarnas roll och ytterst deras auktoritet inte minst i deras viktiga uppgift att upprätthålla ordning och studiero. Det är därför inte tillfredsställande att regeringen fortsätter försvara en myndighet som spelat ut sin roll. Liberalerna arbetar nu för att Skolinspektionen ska reformeras, att det inte ska gå att anmäla direkt dit utan att först ha vänt sig till huvudmannen.

Vi driver på för att skollagen ska ändras när det gäller lärarnas befogenheter och avsnittet om personalkränkningar där begreppet kränkning måste ses över.

För de elever som utsätts för mobbning finns huvudmannen samt Skolinspektionen. Om en lärare agerat olämpligt eller begått brott finns funktioner även för detta. Liberalerna kommer inte acceptera att BEO kan fortsätta verka ytterligare två år med nuvarande uppdrag, funktion och instruktion som om inget har hänt. Funktionen måste avvecklas. Vi vill återupprätta respekten för Sveriges lärare och då kan inte dagens politik fortsätta.

Roger Haddad, Liberalernas utbildningspolitiska talesperson, vice ordförande i Utbildningsutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LärareLiberalernaElever

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev