tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

L: Utrota myten om mödomshinnan en gång för alla

Det finns privata kliniker i Sverige som fortfarande utför så kallade oskuldsoperationer. Nu krävs det handling skriver liberalerna Juno Blom och Cecilia Elving som bland annat kräver att det införs ett heltäckande straffrättsligt skydd mot oskuldskontroller och att läkare som utför kontroller och operationer förlorar sin legitimation.

Publicerad: 22 januari 2021, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det förekommer att unga kvinnor som lever i hedersförtryck i Sverige betalar stora summor pengar och genomför operationer för att rekonstruera något som inte finns, skriver Juno Blom och Cecilia Elving.

Foto: doidam10/Colourbox


Ämnen i artikeln:

HederskulturLäkareSocialstyrelsenLiberalerna

I dagarna har det avslöjats att det finns privata kliniker i Sverige som fortfarande utför så kallade oskuldsoperationer, där man genomför en “reparation av mödomshinnan”. Dessa oacceptabla operationer är medicinskt humbug som bygger på och upprätthåller myten om mödomshinnan, en livsfarlig myt som leder till förtryck, misshandel och även dödande av kvinnor runt om i världen.  Oskuldsmyter är en viktig del i det hedersförtryck som drabbar upp till 240 000 unga i vårt land. Det är fullständigt förkastligt att läkare och vårdkliniker i Sverige hjälper till att upprätthålla hedersrelaterat våld och förtryck. Oskuldskontroller och oskuldsoperationer måste omedelbart upphöra och myten om mödomshinnan utrotas en gång för alla.  Redan 2009 gjordes en granskning av socialtjänstnämnden där det framkom att 11 av 50 tillfrågade kliniker utförde oskuldsoperationer. Det är viktigt att slå fast att både oskuldskontroller och oskuldsoperationer (även kallat hymenoperationer) fullständigt saknar medicinsk evidens då det inte går att avgöra om en kvinna haft vaginala samlag eller inte. Hymen är ingen hinna utan en veckad så kallad slidkrans och de flesta blöder inte första gången de har vaginalt samlag. Trots det förekommer det alltså att unga kvinnor som lever i hedersförtryck i Sverige betalar stora summor pengar och genomför operationer för att rekonstruera något som inte finns. Nu krävs det handling.  Liberalerna kräver att:

Läkare som utför oskuldskontroller och operationer förlorar sin legitimation. Hymenoperationer och oskuldskontroller strider uppenbart mot kravet på vetenskap och beprövad erfarenhet som ställs på hälso- och sjukvårdspersonal i 6 kap 1 § patientsäkerhetslagen. Läkare som utövar oskuldskontroller eller oskuldsoperationer ägnar sig åt humbug och medverkar dessutom till att upprätthålla hedersförtryck. Därför bör Inspektionen för vård och omsorg ingripa och se till att läkare som genomför dessa ingrepp som regel förlorar sin legitimation.
Socialstyrelsen agerar mot oskuldsoperationer. Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) har fastslagit att oskuldsoperationer inte är förenliga med vetenskap och inte bör utföras, men trots det har socialstyrelsen inte tydligt tagit avstånd från dem. Socialstyrelsen tog år 2018 ansvar i frågan om oskuldskontroller och oskuldsintyg och kommunicerade med alla vårdgivare samt med socialtjänsten. Det gav resultat. Socialstyrelsen behöver omgående sätta ner foten i frågan om oskuldsoperationer.. Det måste stå helt klart för alla vårdgivare att oskuldsoperationer inte får utföras i Sverige, oavsett regi. Medicinska ingrepp som grundar sig i pseudovetenskap och upprätthåller hedersförtyck hör inte hemma i svensk sjukvård.
Ett heltäckande straffrättsligt skydd mot oskuldskontroller. I dag finns flera lagrum som kan tillämpas gällande oskuldskontroller. Dagens lagstiftning saknar dock tydlighet och normalt sett straffas varken beställaren eller utföraren. Sexualbrottslagstiftningen har relativt nyligen breddats för att ge ett så starkt skydd som möjligt för individens sexuella integritet. Om inte detta räcker måste lagen skärpas snarast. Oskuldskontroller måste vara olagliga oavsett var och av vem de utförs och både beställaren och utföraren måste kunna dömas.
Myten om mödomshinnan utrotas en gång för alla. Det finns ingen mödomshinna och det går inte att avgöra ens i en gynekologisk undersökning om en kvinna haft vaginalt samlag eller inte. Detta måste vara tydligt i sexualundervisning och rätt information måste ges i samhällsintroduktion för nyanlända. All vårdpersonal i Sverige måste nås av korrekt information oavsett var man arbetar.

Nu krävs handling. Samhället måste stå upp för hedersutsatta kvinnor, inte bidra till sexuella övergrepp och kränkningar och till att upprätthålla patriarkalt hedersförtryck. Oskuldskontroller och oskuldsoperationer måste omedelbart upphöra och den förlegade och farliga myten om mödomshinnan utrotas en gång för alla.

Juno Blom, partisekreterare Liberalerna och barnrättspolitisk talesperson

Cecilia Elving, jämställdhetspolitisk talesperson Liberalerna, ordförande Liberala Kvinnor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev