Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

L: Stå upp för frihet och feminism i EU

Söndagen den 26 maj firas mammor runt om i Sverige. Ett extra fint sätt att hedra sin mamma är att gå och rösta i EU-valet. Bara två dagar innan valet firar vi att det var 100 år sedan riksdagen äntligen gav kvinnor rätt att rösta, skriver företrädare för Liberalerna.

Publicerad: 24 maj 2019, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att rösta i EU-valet är att hedra dem som kämpade för rösträtten.

Foto: Colourbox/Denis Rozhnovsky//Bildbyrån/Petter Arvidson


Ämnen i artikeln:

JämställdhetLiberalernaEU

Vi vill hedra de kvinnor och mammor som har gått före i kampen för jämställdhet. Som har sett till att vi i dag har fler rättigheter och möjligheter än någonsin tidigare. Att kvinnor får råda över sina egna kroppar, har rätt att arbeta – och att vara föräldralediga med sina barn. Att kvinnor överhuvudtaget har rätt att rösta i EU-valet och i andra demokratiska val.

Men att rösta handlar inte bara om att hedra våra historiska kvinnorättskämpar, utan om att se EU:s betydelse för kvinnor idag och i framtiden.

Kvinnors rättigheter är långt ifrån självklara. Bara för någon vecka sedan röstade Alabamas senat igenom en lag där abort inte ens blir tillåtet vid våldtäkt eller incest. Den nya lagen gör att abort efter våldtäkt straffas hårdare än själva våldtäkten. Andra delstater som Ohio, Kentucky, Georgia och Mississippi har gått i samma riktning. De krafter som vill inskränka kvinnors rättigheter mobiliserar, internationellt, men även här i Europa. Nu är det viktigare än på mycket länge att EU är står upp för kvinnors rättigheter och är en stark röst för jämställdhet.

Vi liberaler vill driva på för att tillgången till abort och sexuell och reproduktiva hälsa ska öka. Det är extra angeläget i EU:s biståndspolitik när Trump och USA drar in alla pengar till organisationer som så mycket som nämner ordet abort. Men även internt i EU finns det mycket att göra. Alla i EU ska ha rätt till jämlik vård oavsett kön eller sexuell läggning.

Kvinnor i EU, som i resten av världen, är också de allra mest utsatta när det kommer till människohandel. Kvinnor och flickor utgör 95 procent av alla rapporterade fall av trafficking i EU. När handeln med kvinnors kroppar rör sig över nationsgränserna måste våra lösningar också göra det. Liberalerna vill inrätta ett europeiskt FBI. Vi behöver en gemensam polis som kan vara operativ, driva förundersökningar och utreda brott där flera länder är inblandade. Ett första steg mot bättre samordning är att Europol ges möjlighet att öppna kontor i EU-länderna och anställa lokalt behöriga poliser samt att Europols analytiska kapacitet stärks.

Men EU är inte bara viktigt för att skydda kvinnors frihet och kroppsliga integritet. EU stärker också kvinnors självständighet genom utbyte och handel. Den inre marknaden har skapat jobb som har gjort det möjligt för fler kvinnor att få en egen lön och därmed stärka makten över sitt eget liv. Sysselsättningen för kvinnor har ökat från 57,9 procent 2001 till 66,5 procent 2017. För männen skiljer bara två procentenheter under samma period.

Men fortfarande är det allt för många kvinnor i EU som inte får chansen att utnyttja sin kompetens i arbetslivet och uppleva friheten att kunna försörja sig själv och sina barn. Europa har fortfarande världens mest välutbildade hemmafruar. Det vill vi liberaler ändra på. Fler förskolor, bättre äldreomsorg och en skattelagstiftning som gör det gynnsamt att arbeta är nödvändigt för att Europas kvinnor ska kunna ta makten över sina egen framtid.

Liberalerna vill fortsätta att stärka EU-samarbetet, för kvinnors och alla européers skull. Kvinnors rättigheter kan aldrig tas för givna, eftersom de gång på gång utmanas av krafter som vill begränsa flickors och kvinnors frihet. Varje ny generation unga kvinnor måste erövra sina rättigheter. På söndag är det mors dag. Då går vi och röstar för att minnas kampen våra mödrar tog för oss och för att fortsätta den för våra döttrars skull. Rösta för det Europa du vill leva i. Rösta för mer frihet och feminism!

Cecilia Elving, ordförande Liberala Kvinnor

Anna Starbrink, regionråd (L) och sjukvårdspolitisk talesperson Liberalerna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

JämställdhetLiberalernaEU

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev