söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

L: Regeringens besked om Bromma är ett politiskt fulspel

Att sitta i Stockholm och fatta beslut som inte tar hänsyn till hela landets transportbehov är oansvarigt, skriver nio liberala kommun- och regionpolitiker.

Publicerad: 4 maj 2021, 17:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det verkar svårt för regeringen att förstå att tåg inte är ett rimligt alternativ till flyg i stora delar av vårt land, skriver debattörerna.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

BrommaLöfven 2LiberalernaFlygtrafik

Regeringens besked att Bromma flygplats ska stänga är ett dråpslag mot landsbygden. Det är ett rejält krokben för möjligheten till regional utveckling, tillväxt och framtidsbyggande i stora delar av Sverige. Den föreslagna panikprocessen är dessutom uppenbarligen ett sätt för Miljöpartiet att försöka driva igenom sin verklighetsfrämmande agenda innan kommande val.

Bromma flygplats tjänar i dag som en viktig knutpunkt för inrikesflyget i Sverige. Det verkar svårt för socialdemokrater och miljöpartister i regeringen att förstå, men i stora delar av vårt land är tåg inte ett rimligt alternativ till flyg. En tågresa till Stockholm tar åtta timmar från Åre och fem timmar från Kalmar. Flyg är alltså det enda konkurrenskraftiga resealternativet rent tidsmässigt. 

De möjligheter till dagpendling till eller från Stockholm som finns i dag slås sönder om regeringens besked blir verklighet. Det blir svårare för myndigheter och företag runt om i landet att attrahera kvalificerad arbetskraft, vilket kommer hämma tillväxtmöjligheter och myndighetsutövning. Våra regioner och därmed även Sveriges konkurrenskraft minskar när vi blir mer isolerade från nationella och internationella marknader. 

Våra regioner har lidit hårt av pandemin. Sjukvården går på knäna. Företag har tvingats permittera anställda. Besöksnäringen har avstannat. Att regeringen nu använder pandemin som svepskäl för minskat flygande och som skäl till nedläggning av Bromma flygplats lägger verkligen sten på börda för våra regioner. Det är ett fult politiskt spel utifrån ett Stockholmsperspektiv, utan någon som helst hänsyn till att Bromma flygplats är en viktig del av hela landets kommunikationssystem. 

Liberalerna har varit tydliga: Bromma ska finnas kvar och utvecklas som flygplats. Vi är inte många år ifrån ett fossilfritt flygresande. Med elflyg och biobränslen kommer flygets utsläpp förpassas till historieböckerna. Främst i ledet i denna tekniska utveckling är just inrikesflyget, eftersom det kommer vara de mindre planen och de kortare sträckorna som först kommer kunna dra nytta av den nya tekniken. 

Regeringens besked är således skadligt för landsbygdens tillväxt, utveckling och konkurrenskraft. Beslutet kan tyckas helt obegripligt, men vi misstänker att det tyvärr finns en cynisk politisk kalkyl bakom regeringens agerande:

• Miljöpartiet har bråttom att lägga ned Bromma flygplats just eftersom inrikesflyget snart är fossilfritt. Miljöpartiets främsta argument mot flygplatsen – flygets utsläpp – är snart ett minne blott.

• Miljöpartiet behöver snabbutreda nedläggningen för att regeringen ska kunna fatta ett beslut innan valet 2022. De vill använda nedläggningen av Bromma flygplats som en trofé i valrörelsen.

De som får betala för Miljöpartiets och regeringens cyniska maktspel är de människor som bor, verkar och arbetar i våra län. Pendlaren kan inte bo kvar, företagaren får svårare att nå nya marknader och myndigheter svårare att rekrytera. Inrikesflyget till Bromma flygplats är en fråga för alla Sveriges regioner och kommuner. Att sitta i Stockholm och fatta beslut som inte tar hänsyn till hela landets transportbehov är oansvarigt. 

Johanna Wyckman, regionråd (L) Kalmar län

Pär Löfstrand, kommunalråd (L) Östersund

Lovisa Aldrin, kommunråd (L) Halmstad

Reidar Svedahl, kommunalråd (L) Norrköping

Niklas Wikström, kommunalråd (L) Karlstad

Gilbert Tribo, regionråd (L) Skåne

Hendrik Andersson, ordförande Liberalerna Norrbotten

Thomas Söderström, gruppledare (L) Luleå

Monica Wahlström, gruppledare (L) Vännäs

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev