söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

L: Nu storsatsar vi mot gängkriminaliteten

Sverige är ett fantastiskt land i framkant på många områden. Men samhället utmanas på allvar av gängkriminalitet, skjutningar och ungdomsrån. Liberalerna har därför säkerställt ett tillskott redan i år till rättsväsendet på 750 miljoner kronor, skriver Nyamko Sabuni och Johan Pehrson, Liberalerna.

Publicerad: 20 januari 2020, 13:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi måste återupprätta rättsstaten, skriver Liberalerna.

Foto: Liberalerna


Ämnen i artikeln:

GängkriminalitetKriminalitetLiberalernaJanuariavtaletSocialtjänstlagen

Vi har under de senaste åren fått ta del av fruktansvärda händelser när oskyldiga drabbas av våldet i våra städer. Bara de senaste dagarna har det skett tre skjutningar i Stockholm, två med dödlig utgång. En 92-årig kvinna misshandlades svårt i sitt eget hem i Malmö. Våldet blir grövre och samhällets svar framstår inte som adekvat.

2019 ökade antalet rån mot barn med 31 procent, enligt nya siffror från Brå. Ofta är förövarna unga. Detta är en helt oacceptabel utveckling som samhället måste reagera starkt mot, med tidigare, tydligare och tuffare insatser.

Ett rättssamhälle måste stå upp mot dessa hot. Oavsett om det handlar om grov organiserad brottslighet, avancerade bedrägerier, ekobrott, gängbrott och skjutningar samt annan särskilt allvarlig och samhällsskadlig brottslighet.

Liberalerna tror att det går att vända utvecklingen. Men det kräver ökade resurser till rättsväsendet, lagskärpningar och förebyggande insatser. Liberalernas krav har resulterat i att regeringen presenterat en rad lagskärpningar. I höstas kunde Liberalerna presentera en omfattande resurshöjning till rättsväsendet för kommande år. Tillskotten gällde hela rättskedjan, från förebyggande åtgärder som ska fånga unga i riskzonen till brottsbekämpande insatser mot tungt kriminella gäng och terrorister.

Liberalernas krav på att återupprätta rättsstaten har lett till ytterligare en trygghetssatsning, nu på 750 miljoner kronor i år. Domstolsväsendet stärks sammantaget med drygt med 400 miljoner för att bland annat kunna minska handläggningstiderna, kompensera för ett ökat antal inkomna mål och korta tiden mellan brott och dom.

Utdragna väntetider leder till ett mänskligt lidande, gör det svårare för rättsvårdande myndigheter att utföra sitt jobb och skadar förtroende för hela rättsväsendet. Domstolar måste ha resurser så de kan hantera vardagsbrott och migrationsöverklaganden såväl som grov organiserad brottslighet.

En viktig del av Liberalernas prioriteringar är att säkerställa att det finns förutsättningar att så tidigt så möjligt agera när unga är på väg in i brott. Statens institutionsstyrelse (SIS) tillförs 250 miljoner kronor. På så sätt kan vi sänka de avgifter som kommunerna avlägger vid omhändertagande och placering av unga i riskzonen.

När en ung människa hamnar i kriminalitet måste samhällets reaktion komma så snabbt som möjligt – allt annat är ett svek mot barn och unga. Det måste vara den unges individuella situation som avgör om en ung person omhändertas, inte kommunens ekonomi.

Ta till exempel situationen i Uppsala. Där har antalet dödade i gänguppgörelser ökat dramatiskt den senaste tiden. Regionpolischef Carin Götblad konstaterade: - Regionen är hårt drabbad. Vi har aldrig sett så många minderåriga som är involverade i brotten och som springer de grovt kriminellas ärenden.

Rättsväsendet tillförs ytterligare resurser för att möta den grova och organiserade brottsligheten. Det handlar om förstärkningar av bland annat Säkerhetspolisen, Kriminalvården och Rättsmedicinalverket. Datainspektionen får ett tillskott för att bättre kunna hantera ansökningar om övervakningskameror. Vi föreslår även att ytterligare medel avsätts till Tullverket, bland annat för att öka myndighetens närvaro vid gränserna.

Vi måste återupprätta rättsstaten. Det måste gå före politiskt spel. Liberalerna säkerställde stora resurstillskott i höstas och vi gör det i dag. Så länge som kriminella element angriper folks fri- och rättigheter tar vi kampen. Sedan i höstas är vi inom januariavtalet överens om ytterligare två miljarder till rättsväsendet 2021 – satsningarna måste fortsätta.

Barn ska inte behöva växa upp i områden som styrs av kriminella gäng. Ungdomar ska inte riskera rånas på väg till skolan eller kvällsaktiviteten. Våld och kriminalitet ska konfronteras tidigt med rättsstatens fulla kraft. Det är en förutsättning för att människor ska kunna leva fria och trygga liv.

Vi måste värna vår framtid och vår frihet genom att ta itu med stora samhällsproblem. Sverige ska vara möjligheternas land för alla som växer upp här.

Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna

Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson Liberalerna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev