söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

L: Ert förakt mot friskolor straffar elever med omfattande stödbehov, S

Landets resursskolor får inte den ersättning de behöver för elevernas stödbehov. I förlängningen kan det hota skolornas existens, skriver Liberalernas utbildningspolitiska talesperson Fredrik Malm och skolborgarråd i Stockholm Isabel Smedberg-Palmqvist.

Publicerad: 14 december 2021, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är hög tid att få en lagstiftning som säkrar resursskolornas existens, skriver Fredrik Malm och Isabel Smedberg-Palmqvist.

Foto: Sandnes1970/Mostphotos, Stina Stjernkvist/TT, Liberalerna Stockholm


Ämnen i artikeln:

Skolans kompensatoriska uppdragLikvärdig skolaLiberalernaRegeringen Andersson

Om Socialdemokraterna menar allvar med att alla barn ska få den bästa möjliga utbildningen och ges förutsättningar att nå sina livs drömmar så måste partiet också kunna garantera att de barn som har ett omfattande behov av stöd får det. Medan Socialdemokraterna gömmer sig bakom sitt förakt mot friskolor hamnar en mycket sårbar elevgrupp i kläm – barnen i resursskolan. Rådande lagstiftning skapar en osäker finansiering. En ny lagstiftning måste omedelbart tas fram.

Fristående resursskolor är personaltäta skolor som har begränsat sin antagning till elever som har omfattande behov av särskilt stöd. Det handlar om elever som behöver ett speciellt skolsammanhang där de mår bra och klarar av sin skolgång. Skolorna tenderar att vara små och får således inte de skalfördelar som en större skola har. Detta samtidigt som samtliga elever på skolan har behov av särskilt stöd. På andra skolor kan man på skolans totala budget hantera elever i behov av särskilt stöd, men på resursskolorna har alla elever stödbehov. Skolpengen ska helt enkelt räcka till väldigt mycket och det blir inte möjligt att omfördela den.

För att finansiera sin speciella verksamhet behöver resursskolorna höga tilläggsbelopp för varje elev. Tilläggsbeloppet ska bekosta det särskilda stöd som är extraordinärt och inte omfattas av skolpengen, exempelvis anpassningar i skollokalen eller assistanshjälp. Kostnaderna för det särskilda stödet måste med nuvarande lagstiftning vara omedelbart kopplat till en enskild elev och ha samband med dennes behov och förutsättningar för att kunna klara sin skolgång. Detta har fått förödande konsekvenser för landets alla resursskolor. Tilläggsbeloppen avslås i hög utsträckning eftersom resursskolorna inte har den struktur som lagstiftningen kräver. Detta leder i förlängningen till att skolornas existens hotas, eftersom de inte får den ersättning de behöver för elevernas stödbehov.

Utbildningsnämnden i Stockholms stad gjorde i våras en hemställan till regeringen för att vädja om ny lagstiftning som möjliggör resursskolornas finansiering. Regeringen har ännu inte behagat besvara denna hemställan. Nu lägger Liberalerna tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna ett initiativ i utbildningsutskottet i riksdagen. Initiativet syftar till att få regeringen att omgående påbörja ett lagstiftningsarbete för att ge resursskolorna en egen definition i skollagen. Det krävs också en finansieringslösning, som är bättre anpassad efter resursskolornas särskilda förutsättningar. En lösning som tar särskild hänsyn till elevernas behov. 

Vi liberaler kräver att Socialdemokraterna agerar omgående och hoppas att fler partier vill stödja initiativet. Barnens rätt till en god utbildning anpassad efter deras behov måste gå före Socialdemokraternas ideologiska skygglappar. Det är hög tid att få en lagstiftning som säkrar resursskolornas existens.

Fredrik Malm
Utbildningspolitisk talesperson (L)

Isabel Smedberg-Palmqvist
Skolborgarråd (L) Stockholm stad 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev