onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

L: Er rädsla att kommunal arbetsförmedling skulle snedvrida konkurrensen är obefogad, C

Vi arbetar tillsammans med näringslivet så att arbetslösa Uppsalabor med försörjningsstöd ska få det absolut bästa stödet för inträde och återgång till arbetsmarknaden, slutreplikerar Mohamad Hassan (L).

Publicerad: 12 maj 2021, 09:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Varför ska det skattefinansierade arbetsmarknadsområdet enbart vara reserverat för privata aktörer, frågar Mohamad Hassan. Foto: Erik Simander/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

KommunerLiberalernaCenterpartietArbetsmarknadKonkurrens

I Dagens Samhälle 3 maj replikerar Jonas Peterson (C) och Mattias Johansson (C) på artikeln ”Vad händer med dem som inte är matchningsbara?”. 

Peterson och Johansson nämner en rädsla för att kommunerna, genom en större roll i arbetsmarknadspolitiken, skulle snedvrida konkurrensen och missgynna näringslivet. I de ansökningar som Uppsala kommun lämnat in till Arbetsmarknadsdepartementet har vi varit tydliga med att vi vill ha privata aktörer som medspelare i arbetsmarknadspolitiken. Vi har redan flera privata aktörer som arbetar på kommunens uppdrag genom upphandlingar.

LÄS OCKSÅ: ”Vad händer med dem som inte är matchningsbara?”
LÄS OCKSÅ REPLIKEN: C: Uppsala behöver inte en kommunal arbetsförmedling 

Tillsammans med näringslivet jobbar vi för att arbetslösa Uppsalabor med försörjningsstöd ska få det absolut bästa stödet för inträde och återgång till arbetsmarknaden. Skribenternas oro är därför obefogad och överdriven. Sedan kan jag inte låta bli att undra vems intresse de vill företräda, individens eller de privata aktörernas? 

Valfrihet fungerar bäst när individen även har möjlighet att luta sig mot det offentliga när de privata inte löser uppgiften. Vi har en väl uppbyggd verksamhet och är beredda att ta ett större ansvar för de arbetslösa med försörjningsstöd i Uppsala kommun, det tillsammans med privata aktörer. 

Problemet som debattörerna missar är att en stor del av våra målgrupper inte kvalificerar sig för att kunna välja en leverantör då de bedöms ha större behov av stöd än som kan levereras av de privata leverantörerna inom valfrihetssystemet. Utöver det kommer inte heller alla arbetslösa som får stöd via de privata tjänsteleverantörerna att få ett arbete, särskilt de som är i behov av betydligt mer stöd. Ansvaret landar i slutändan på kommunerna.

Drygt 50 procent av de Uppsalabor som uppbär ekonomiskt bistånd gör det på grund av arbetslöshet. En stor del av dessa tillhör grupper som har en svag konkurrensförmåga på arbetsmarknaden och inte kommer att bli hjälpta av Centerpartiets reformidé. Vi behöver en arbetsmarknadspolitik som tillgodoser och möter behoven hos alla arbetslösa. Det är angeläget för oss att alla Uppsalabor som kan också får möjlighet att arbeta och vara en självklar del i samhället. 

Många kommuner väntar nu på arbetsmarknadsministerns beslut att godta kommunernas utökade ansvar och de resurser som behövs för att ta hand om sina egna kommuninvånare som uppbär försörjningsstöd på grund av arbetslöshet och ohälsa. Det offentliga erbjuder i dag alternativ inom sjukvård, skola, vård, omsorg – varför ska arbetsmarknadsområdet som också skattefinansieras vara undantaget och reserverat enbart för privata aktörer?

Mohamad Hassan, Kommunalråd och ordförande i Uppsala kommuns arbetsmarknadsnämnd (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev