Debatt
L: Begränsa de gängkriminellas frihet – inte barnens!
Regeringen har inte de reformer som krävs för att stoppa nyrekryteringen av barn och unga till de kriminella gängen. Det måste bli olagligt för vuxna gängkriminella att interagera med och påverka dem, skriver Jan Jönsson (L).
Publicerad: 20 maj 2021, 03:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Vi behöver ett umgängesförbud som begränsar vuxna kriminellas rekryteringsmöjligheter och skyddar barnens frihet och framtid,” skriver Jan Jönsson. Foto: Syda Productions/Mostphotos, Pressbild
I mitten av maj bjöd regeringen in kommunala företrädare till samtal för att diskutera vad vi gemensamt behöver göra för att stoppa nyrekryteringen av barn och unga till de kriminella gängen.
Regeringens möte visade med all tydlighet att regeringen, trots sina insatser mot den tunga gängkriminaliteten, inte har de reformer som krävs för att stoppa nyrekryteringen av unga. Det nya förslaget, som regeringen presenterade på DN Debatt nyligen, innebär att socialnämnden ges möjlighet att – efter beslut i domstol – införa ett vistelseförbud, som begränsar enskilda barns rätt att vistas på vissa platser eller i vissa områden i samhället som kan anses vara skadliga för dem.
LÄS OCKSÅ: Så ska nyrekryteringen till gängen stoppas
Det är för all del bra att skydda barnen från att träffa gängkriminella, men det är inte i första hand barns frihet vi ska begränsa – utan de gängkriminellas. Det måste i stället bli mer avskräckande konsekvenser för vuxna brottslingar som drar in unga och barn i kriminalitetens fördärv.
För att skydda barn från att förledas att begå brott måste umgänge mellan vuxna gängkriminella och barn förhindras. Det måste därför göras olagligt för vuxna gängkriminella att interagera med och påverka barn. Myndiga som har dömts för allvarliga brott som knarkförsäljning, vapenbrott eller rån, ska åläggas att under en prövotid distansera sig från minderåriga utanför den egna familjen. Om en dömd gängkriminell vuxen ändå fortsätter att interagera med barn i kriminella syften ska det ses som ett brott i sig, med fängelse som straff. Denna restriktion för barnpåverkan bör gälla ett antal år efter avtjänat straff och återaktiveras vid varje ny dom.
Socialtjänsten behöver i sina barnutredningar klarlägga om det finns äldre som drar i trådarna när barn begår brott. Finns sådana misstankar ska socialtjänsten alltid begära att polisen utreder omständigheterna kring brottet, för att kunna ingripa mot de äldre kriminella. Här behövs ingen lagändring. Berörda myndigheter måste börja använda den lagstiftning som redan finns – och samarbeta.
LÄS OCKSÅ: Vill ni minska skjutningarna – gör som Malmö
I dag är det riskfritt – och lönsamt – för äldre gängkriminella att locka in barn och unga i kriminalitetens fördärv. Vi behöver ett umgängesförbud som begränsar vuxna kriminellas rekryteringsmöjligheter och skyddar barnens frihet och framtid.
Jan Jönsson
gruppledare och socialborgarråd (L) Stockholms stad
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.