söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

L: Äldre ska ha rätt till en fast undersköterska i hemtjänsten

Friheten och tryggheten måste stärkas för äldre med hemtjänst. Rätten att välja en fast omsorgskontakt, en undersköterska som är den kontinuerliga kontakten med hemtjänsten, måste vara ett tydligt liberalt krav för att stötta en ny regering, skriver liberalerna Barbro Westerholm och Anna Starbrink.

Publicerad: 2 september 2021, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Många årsrika upplever tyvärr att hemtjänsten inte ger den trygghet och den kontinuitet de skulle behöva, skriver Barbro Westerholm och Anna Starbrink. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån, Anna Molander, Liberalerna


Ämnen i artikeln:

ÄldreLiberalernaHemtjänstUndersköterskor

Man ska få leva livet hela livet, det är vår vision för för äldre, det vill säga de årsrika, i vårt samhälle. Att få fortsätta vara den man är och få forma sin vardag som man vill är något de flesta människor önskar även när åldrandet ibland gör att man behöver vård och omsorg.

Många behöver hemtjänsten för att få vardagen och fungera och vara trygg. Är man därtill sjuk och skör blir förstås insatserna än viktigare och ibland mycket omfattande. 

LÄS OCKSÅ: Mind: Även äldre har rätt till livskvalitet och psykisk hälsa 

Många årsrika upplever tyvärr att hemtjänsten inte ger den trygghet och den kontinuitet de skulle behöva. Personalkontinuiteten, det vill säga att den enskilda människan får träffa ett begränsat antal omsorgsgivare, varierar stort. Ibland får en årsrik människa träffa så många som 25 olika personer under en tvåveckorsperiod. Genomsnittet i landets kommuner var under 2019 hela 16 olika personer från hemtjänsten – matleveranser, hemsjukvård och trygghetslarm inte inräknat. Det kan lätt bli ett väldigt ”spring” i människors hem med ständigt nya ansikten, väldigt lite kontinuitet och dåliga möjligheter att bygga en varaktig relation mellan hemtjänstens medarbetare och den enskilda äldre. Så behöver det inte vara. 

LÄS OCKSÅ: Ny undersökning: Vård och omsorg värst - gör kvinnor sjuka 

Sedan länge har Liberalerna verkat för att vi alla ska kunna välja en fast husläkare på vårdcentralen. Lika viktigt är det att skapa kontinuitet när omsorgen ges i det egna hemmet. 

Kommunerna och de hemtjänstutförare som arbetar i människors hem måste åläggas att planera och strukturera arbetet utifrån individens behov. Det borde vara en självklarhet, men är det inte i dag. 

Vi föreslår därför tydliga förbättringar av hemtjänsten generellt i vårt land. En av oss, Barbro Westerholm, har lett en statlig utredning som tagit fram förslag som konkret skulle förbättra vardagen och öka livskvaliteten för många årsrika. Dessa vill vi att riksdagen och alla kommuner och regioner skyndsamt sätter i verket. 

Förslaget innebär att det stiftas en ny lag om fast omsorgskontakt i hemtjänsten. Det skulle ge årsrika och andra som har hemtjänst en fast kontakt som såg till behoven av kontinuitet, trygghet, individanpassad omsorg och samordning. Den fasta omsorgskontakten ska på sikt vara en undersköterska.

Omsorg i en människas eget hem är naturligtvis en väldigt privat och ofta intim situation som kräver stor respekt för den enskilde och måste präglas av tillit och värdighet. Med en fast undersköterska i hemtjänsten får man en chans att lära känna varandra, bygga förtroende både hos den som får hemtjänst och hos anhöriga. Förslaget om fast omsorgskontakt måste därför förverkligas av nästa regering.

Anna Starbrink,
Hälso- och sjukvårdsregionråd (L) i Region Stockholm

Barbro Westerholm,
Riksdagsledamot (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev