Debatt
Kulturskaparna har inte tid att vänta och se hur det går
För större delen av kultursektorn saknas ekonomiska marginaler och läget är akut på många håll. Vi vill därför tydliggöra vikten av att staten, regionerna och kommunerna tar ett gemensamt ansvar för att minimera skadorna och förhindrar att det sker en långsiktig försvagning av kulturens infrastruktur, skriver företrädare för Ideell kulturallians och Klys.
Publicerad: 23 april 2020, 02:55
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Sveriges regioner och kommuner har ett stort ansvar när det gäller att skydda konsten, kulturen och kulturskaparna i denna svåra situation, menar Gunnar Ardelius, Marika Lagercrantz, Ulrica Källén och Calle Nathanson. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån, Madeleine Söder, Elisabeth Ohlson
Kulturlivet befinner sig i fritt fall under coronaviruset och för att minska smällen har regeringen tagit fram ett krispaket för kulturen på 500 miljoner kronor. Sedan finns ett större paket för alla företag och jobb där staten tillfälligt tar över kostnaderna för sjukskrivningar, delar av lönekostnaderna vid korttidspermitteringar och ger anstånd för skattebetalningar.
Det återstår att se hur kulturpengarna fördelas, men det står redan nu klart att de inte kommer att räcka till för alla och att det finns uppenbara risker att de kommer försent. För större delen av kultursektorn saknas ekonomiska marginaler och läget är därför på många håll akut. Verksamheter tvingas att lägga ned med följd att det sker en långsiktig försvagning av kulturens infrastruktur både kommunalt, regionalt och nationellt.
Det finns inte tid att vänta och se hur det går. Krisen kräver samordning och för att använda pengarna på bästa sätt krävs det att rätt organisation springer på rätt boll. För att rädda kulturens infrastruktur är det viktigt att rollerna är tydliga och att man sorterar ut vem som gör vad mellan regioner och kommuner.
KLYS och Ideell kulturallians är två paraplyorganisationer som tillsammans representerar både den yrkesverksamma och ideella kultursektorn i hela landet. Våra medlemmar utgörs av tiotusentals yrkesverksamma kulturskapare och hundratusentals medborgare som genom ideella föreningar arrangerar och tillgängliggör kultur i landets samtliga 21 regioner från Norrbotten till Skåne.
Våra organisationer vill nu tillsammans tydliggöra vikten av att samtliga offentliga nivåer tar gemensamt ansvar. Det handlar om att minimera skador som annars kan få långsiktiga negativa effekter för såväl ideella och professionella kulturaktörer, som offentligt finansierade kulturinstitutioner inom alla konstområden.
Vårt breda kulturliv har vuxit fram ur folkrörelser och folkbildning där även vårt demokratiska samhälle har sin grund. En övervägande del av kulturen äger rum på de av folkrörelserna drivna mötesplatserna och i de allmänna samlingslokalerna. Det är en grundläggande infrastruktur som i sin tur ger förutsättningar för en stor och bred kår av yrkesverksamma kulturskapare att möta sin publik inom konst, film, teater, litteratur och musik, ofta i världsklass.
Både Ideell kulturallians och KLYS har arbetat hårt för att få till ett krispaket på nationell nivå. Beslut är fattat, vilket är positivt. För att krisen inte ska bli längre och dyrare än nödvändigt är det av största vikt att pengarna kommer ut till de behövande snabbt, även de som vanligtvis står längst ifrån grytorna. Det finns stor risk att pengarna inte kommer att komma ut förrän till midsommar, vilket är alldeles försent.
Därför har också Sveriges regioner och kommuner ett stort ansvar när det gäller att skydda konsten, kulturen och kulturskaparna i denna svåra situation. KLYS har tagit fram ett förslag till ”regionalt krispaket för kulturen” med åtgärder som bör tas av landets regioner för att komplettera de statliga insatserna. Ideell kulturallians har presenterat ett åtgärdsförslag till kommunerna för att värna den lokala kulturen och för att öka förståelsen för kulturens utsatta läge, bland annat hyresfria månader och riktade krispaket.
Det är sannolikt så att varje medborgare har en relation till konst och kultur av något slag. Ett fungerande kulturliv i kommunen eller i regionen kan därför sägas vara en samhällsservice, som likt vård, skola och omsorg är livsnödvändig för att upprätthålla både hälsa, sysselsättning och utveckling i samhället.
Gunnar Ardelius, verksamhetschef Ideell kulturallians
Ulrica Källén, verksamhetsledare Klys
Marika Lagercrantz, ordförande Klys
Calle Nathanson, ordförande Ideell kulturallians
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.