Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kritiken mot Vetenskapsskolan saknar grund

Samtliga partier i Göteborgs kommunfullmäktige har svårt att skilja på sak och person. Vetenskapsskolan (numera Safirskolan) är en av få skolor belägen i förorten som har goda skolresultat. Eleverna ska inte straffas på grund av brister som en tidigare huvudman haft, skriver företrädare för Partiet Nyans.

Publicerad: 20 november 2019, 11:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Samtliga partier i Göteborgs kommunfullmäktige har svårt att skilja på sak och person,” skriver företrädare för Partiet Nyans.

Foto: Børge Sandnes, Colourbox / Pressbilder


Ämnen i artikeln:

FriskolorReligiösa friskolorGöteborgSkolinspektionenGud i skolan?Tillsyn av skolor

Vetenskapsskolan (numera Safirskolan) verkar ha fått samtliga kommunfullmäktigepartier i Göteborg att enas bakom en och samma linje. Häromveckan rapporterade Göteborgs Posten att alla partier är eniga om att stänga ned Safirskolans verksamhet.

Sverigedemokraterna var först ut med förslaget. Men det märkliga är att även de så kallade antirasistiska partierna Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna,  Feministiskt initiativ och Socialdemokraterna anslutit sig till Sverigedemokraternas förslag. Det går att samarbeta med SD när det passar och nu när debatten handlar om en skola vars elever är muslimska.

Det är anmärkningsvärt att Vänsterpartiet, som är känt för att jaga muslimska röster i landets förorter, har samma hållning som övriga partier. Men V försöker legitimera sitt ställningstagande genom att kritisera friskolesystemet. Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar vill gärna stänga ned samtliga fristående skolor trots att dessa enligt statistiken hör till stadens bästa. Likaså  det lokala partiet Demokraterna som genom sin så kallade integrationspolis Ulf Boström ständigt jagar röster bland muslimska föreningar. Nu vill de stänga ned Safirskolan, vilket kommer drabba elever med muslimsk bakgrund.

Därtill är det ytterst problematiskt att de här partierna vill utöva påtryckningar på Skolinspektionen att agera på ett sätt, trots att frågan inte hör hemma på kommunal nivå. I demokratier ska myndigheter kunna utföra sina arbeten objektivt, baserad på lagen utan att påverkas av press från politiska partier eller medier.

Partiet Nyans anser att samtliga partier i Göteborgs kommunfullmäktige har svårt att skilja på sak och person. Safirskolan är en av få skolor belägen i förorten som har goda skolresultat. Eleverna ska inte straffas på grund av brister som en tidigare huvudman haft.

Låt oss nu skilja på sak och person, det vill säga skilja på skolans före detta huvudman och skolan i sig: Den främsta anledningen till att skolan fått så skarp kritik från olika håll är dess tidigare huvudman Abdel Nasser El Nadi som nu av olika myndigheter bedömts utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Dessutom anklagas skolan för att ha anställt IS-återvändare.

Abdel Nasser El Nadi anklagas också för att rekrytera personer till våldsbejakande organisationer. Men var är bevisen? Vilka har de rekryterat? Vilka brott har de här IS-återvändarna begått? Varför åtalas de inte om det finns bevis?

Dessa och andra frågor bemöts dessvärre med en djupt tystnad av Säpo och regeringen som är huvudansvariga i ärendet. Partiet Nyans förväntar sig mer transparens av Säkerhetspolisen och vill se alla bevis offentliggjorda för att undanröja alla tvivel. Vi kan inte döma människor utifrån skrivelser i medier.

Kritiken mot själva skolan handlar främst om att skolan skulle ha en konfessionell undervisning och att man inte följde läroplanen. Att skolan haft brister i sin undervisning är uppenbart och förnekas inte heller av skolledningen. Skolans rektor Sven-Erik Berg var ärlig och erkände skolans brister i Opinion Live och förklarade också att bristerna var åtgärdade. Skolinspektionen har numera ingen kritik mot Safirskolan. Betygsmässigt ligger skolan bland Göteborgs bästa.

Safirskolan är långtifrån den enda skolan som haft brister. Göteborgs kommunala skolor i förorterna är ökända för bristande undervisning och dåliga resultat.  Enligt statistisk från Göteborgs stad, sticker stadsdelen Angered (där Safirskolan också är belägen), ut mest. De fyra sämsta skolorna i Göteborg ligger i Angered. Bland annat ligger  Gårdstensskolan på 40,5 procent, Vättleskolan på 44,9 procent och Hjällboskolan på 45,1 procent gällande andelen gymnasiebehöriga niondeklassare år 2019.

Sifforna är avslöjande gällande utbildningskvaliteten i stadens kommunala skolor och även i Safirskolan där nästan samtliga elever gick ut årskurs 9 med behörighet till gymnasiet under 2019. Partiet Nyans kan inte undgå att undra om det är de utbildningsmässiga bristerna som får samtliga partier i kommunfullmäktige att enas om nedläggning av Safirskolan? Eller om problemet är att det handlar om en skola med muslimska elever och huvudman?

Samtliga brister är ju enligt Skolinspektionen åtgärdade och skolan har fått en ny huvudman. Partiet Nyans anser att politikerna bör fokusera på de bristfälliga kommunala skolorna som är grogrund till oreda och kriminalitet i vår stad, i stället för att stänga ned en framgångsrik friskola, helt utan några planer om vart eleverna ska ta vägen.

Partiet Nyans anser att man definitivt ska granska styrelsemedlemmar och huvudmän i alla friskolor. Finns det tydliga och konkreta bevis för brott eller olämpliga handlingar, ska man vidta åtgärder mot dessa individer. Men det är viktigt att skilja på sak och person så att framgångsrika skolor och deras elever inte drabbas.

Mikail Yüksel, ordförande Partiet Nyans

Lotta Slim, lärare och ansvarig för Partiet Nyans arbetsgrupp för skolpolitik

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev