Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kritiken mot tjänstepersonerna är klassisk härskarteknik

SKR:s kunniga tjänstepersoner arbetar dagligen, men särskilt under pandemin nära nog dygnet runt, för att tillvarata medlemmarnas intressen. Att som regionrådet Jacob Sandgren ifrågasätta deras integritet i svepande ordalag är inget annat än klassisk härskarteknik, replikerar SKR:s ordförande Anders Knape.

Publicerad: 5 mars 2021, 08:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vaccinationsmålet är oförändrat, men det står och faller med leveranserna, när och i vilken takt de kommer,” skriver Anders Knape.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SKRAnders KnapeVaccinationer

Utan vaccin är det inte möjligt att vaccinera. Sverige har vid det här laget fått endast 30 procent av det vaccin som utlovades i december. Med andra ord, tre av tio planerade vaccinationer kan genomföras.

Ett regionråd i Sörmland, Jacob Sandgren (S), anklagar regioner för att inte klara vaccineringen mot covid-19. Han använder samma retorik som regeringen och hänvisar till Folkhälsomyndigheten. Myndighetens statistik är tyvärr inte lämplig för den typen av dagsnoteringar. Är man inte medveten om det blir det lätt missförstånd. Sveriges Kommuner och Regioners (SKR:s) uppfattning är att regionerna vaccinerar i den takt de får tillgång till vaccin. Ryckigheten i prognoser och leveranser underlättar inte.

Ansvarsfördelningen behöver uppenbarligen upprepas: Regeringen är ansvarig för leverans av vaccin, Folkhälsomyndigheten för prioriteringsordningen samt riktlinjer och regionerna för vaccineringen. Här skiljer det nu i leverans från regeringen och kapacitet hos regionerna. Regionerna har kapacitet för att ge över 1,2 miljoner doser per vecka under andra kvartalet när staten säger att det ska komma större leveranser. Har Jacob Sandgren en lösning på hur Sverige kan få vaccinleveranser snabbare så bör han vända sig till regeringen.

Det är inte värdigt att ställa regioner mot varandra. Målet är gemensamt, och statens ansvar är att främja alla regioners möjligheter att vaccinera. Vaccinationen är heller inte en tävling. Jämförelser, både inom landet som med andra länder blir sällan rättvisande.

SKR står för Sveriges kommuner och regioner, inte statens kommuner och regioner. Förbundets kunniga tjänstepersoner arbetar dagligen, men särskilt under pandemin nära nog dygnet runt, för att tillvarata medlemmarnas intressen. Vi får ständiga bevis på våra medlemmars uppskattning av deras arbetsinsatser.

SKR:s tjänstepersoner hör till de ledande sakkunniga inom sitt ansvarsområde. Att som Jacob Sandgren ifrågasätta deras integritet i svepande ordalag är inget annat än klassisk härskarteknik.

Om Jacob Sandgren följde SKR:s arbete, skulle han kanske inte vara så fördömande i sina recensioner av hur kommuner och regioner sköter sina åtaganden. Han ansluter sig utan förbehåll till kritik från statliga företrädare.

Pandemin har lett till en ny situation för alla berörda, och unik på så vis att vi alla lär under tiden vi bekämpar pandemin. Det finns alltid förbättringspotential, och vi ser nu också inom intensivvård och äldreomsorg att lärdomar från våren blivit förbättrade rutiner och insatser under hösten och vintern.

Både Inspektionen för vård och omsorgs (Ivo:s) granskningar och Corona-kommissionens pekar på områden där kommuner och regioner behöver bli bättre, men de pekar också på att kommuner och regioner under extremt svåra omständigheter lyckats ge en bra vård och omsorg. Av landets 1 700 äldreboenden är det cirka fem procent som får kritik. Regioner och kommuner delar i stort Ivo:s slutsatser, men har kritik mot urval och metodik, och arbetar nu intensivt med att förbättra verksamhet samt samverkan regioner och kommuner.

Vaccinationsmålet är oförändrat, men det står och faller med leveranserna, när och i vilken takt de kommer. Om vi får ett jämnt flöde från april så bör planen hålla, men kommer de i maj och juni blir det tufft för alla, inklusive Region Sörmland. Det är bara att räkna antalet veckor som ska gå mellan första och andra dos.

Anders Knape, ordförande (M) Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev