måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kristdemokrater måste sluta lajva vänsterpartister!

Om Kristdemokraterna menar allvar med att det lönar sig för dåligt att utbilda sig och ta extra ansvar på jobbet bör de verka för ett omedelbart avskaffande av värnskatten, skriver Skattebetalarnas vd Christian Ekström.

Publicerad: 29 mars 2019, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Värnskatten är ett bra exempel på en sakfråga med tydlig ideologisk grund där Kristdemokraterna borde vara mer måna om att landa rätt,” skriver Christian Ekström.

Foto: Simon Hastegård, Bildbbyrån / Colourbox


Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaJanuariavtaletSkatterLöfven 2Ebba BuschJakob Forssmed

I helgen träffas Kristdemokrater från hela landet i Örebro för partiets kommundagar. Det är ett parti i medvind som möts. Från att ha varit uträknade inför valet i höstas har Kristdemokraterna gått till att bli riksdagens fjärde största parti i mätningarna. Väljarna tycks belöna att Kristdemokraterna med Ebba Busch Thor i spetsen stod ovanligt stadigt i den politiska soppa som präglade regeringsbildningen. Nu gäller det att partiet lyckas fortsätta på den banan och inte börja svaja i sakfrågorna. Då kan det gå lika snabbt tillbaka till fyraprocentsspärren.

De ideologiska diskussioner som brukar prägla kommundagarna är viktiga. För om framgångarna i opinionen ska fortsätta gäller det att partiets företrädare trampar rätt när den politiska debatten handlar mindre om det politiska spelet och mer om sakfrågorna.

Värnskatten är ett bra exempel på en sakfråga med tydlig ideologisk grund där Kristdemokraterna borde vara mer måna om att landa rätt. Partiet säger sig i grund och botten vara positiva till att avskaffa värnskatten. Men nyligen gick deras ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed ut och kritiserade att regeringen nu vill slopa värnskatten. Han menade att det riskerar att gynna rika på bekostnad av ”vanligt folk”, detta då reformen enligt Forssmed möjligtvis kan komma att finansieras genom höjd fastighetsavgift, något som dock ingen från regeringshåll ens föreslagit.

Det borde vara en självklarhet för ett borgerligt parti som Kristdemokraterna att det går att avskaffa en skatt utan att samtidigt höja en annan. Likaså att skattepengarna först och främst tillhör den som har tjänat ihop dem, inte det offentliga.

Det finns mycket att kritisera i Januariöverenskommelsen mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna. De höjda skatterna, inte minst på bensin, är provocerande men också de många kostnadsdrivande förslag som riskerar att innebära ännu högre skatter framöver.

Värnskatten är däremot inget annat än en gammal, improduktiv och orättvis straffskatt på utbildning, risktagande och företagsamhet. Om Kristdemokraterna menar allvar med att det lönar sig för dåligt i Sverige att utbilda sig och ta extra ansvar på jobbet så bör de stå lika stadigt förankrade i denna fråga som i frågan om regeringsbildningen, och verka för ett omedelbart avskaffande av värnskatten. Det bör samtliga borgerliga partier göra.

Det är knappast brist på konfliktytor i svensk politik efter valet. Om Kristdemokraterna vill fortsätta vara en relevant röst i debatten de kommande åren gör partiet bäst i att fokusera på verkliga samhällsproblem och konflikter snarare än att slåss mot väderkvarnar och skapa låtsaskonflikter i frågor där man egentligen tycker likadant som regeringen och dess samarbetspartier, såsom i frågan om värnskatten.

Kristdemokraterna har en viktig roll att fylla i svensk politik. Men då måste ledande företrädare sluta lajva vänsterpartister.

Christian Ekström, vd Skattebetalarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev