Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Krisberedskapen måste gälla alla invånare”

Ett frivilligt register över människor med funktionsnedsättning borde vara relativt enkelt för kommunerna att upprätta, skriver Åsa Strahlemo, DHR, och författaren Herman Geijer.

Publicerad: 26 september 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR – Delaktighet handlingskraft rörelsefrihet, och Herman Geijer, författare.

Foto: Jan-Åke Eriksson


Ämnen i artikeln:

FunktionsnedsättningKrishantering

Har du funderat på om du borde bunkra mat och vatten? Har du funderat på vad du gör vid ett strömavbrott? Har du funderat på hur du skulle bete dig vid ett flyglarm? 

Den brutala invasionen av Ukraina – en katastrof som pågår alldeles i vår närhet – har fått många i Sverige att tänka lite närmare på sin egen säkerhet och beredskap. Men: har du funderat på hur det skulle bli om hissen stod stilla och du inte kunde ta trapporna? Har du funderat på hur det skulle kännas om du inte kunde ta dig ur sängen vid ett brandlarm? Har du behövt oroa dig för att dina ben och dina armar inte skulle räcka till om det plötsligt blev bråttom? Det har DHR:s medlemmar. 

LÄS MER: Tillgänglighet: 50 kommuner bäst på webben – Bollnäs raket 

Det räcker med ett lite längre strömavbrott. Personer som behöver exempelvis eldriven andningshjälp, mediciner som kräver kylskåp eller en elrullstol som är beroende av laddning, är de allra mest utsatta.

Eller brand: i vårt land inträffar över 20 000 brandtillbud i bostäder per år. Räddningstjänsten gör i genomsnitt 15 utryckningar om dygnet till bostäder. Om det finns rullstolsanvändare i fara måste i dag larmcentralen få särskild information om detta. 

Det tycker vi är konstigt. Ett frivilligt register borde vara relativt enkelt för kommunerna att upprätta. Försäkringskassans förteckningar ingår inte i krisförberedelser, vilket fick förfärliga konsekvenser under pandemin, då vård- och omsorgsansvariga saknade förteckning över människor med extra infektionskänslighet.

Ett frivilligt register ska självklart inte vara offentligt, men tillgängligt för räddningstjänst samt för vård- och omsorgspersonal till exempel. 

Människor med nedsatt rörelseförmåga verkar ses som andra klassens medborgare. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt kommuner och regioner måste omedelbart börja samverka för att eliminera alla extra faror och risker som drabbar människor med funktionsnedsättning i händelse av kris.  

Detta gäller givetvis verksamheter som LSS-boenden. Men många med funktionsnedsättning har eget boende och ingår inte i någon särskild insats. Här är varken kunskapen eller det medvetna arbetet särskilt starkt. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR ) borde samverka med Socialstyrelsen och MSB för att göra en grundlig kunskapsöversikt och gemensam handlingsplan. 

En krisberedskap som inte gäller alla, vad är det för en beredskap?

Alla kan hjälpa andra, genom att preppa själva. Den som inte kan gå, kan ändå hjälpa en granne som har svårt att läsa eller som är dement. Den som fryser in en dunk med vatten frigör kommunens resurser till människor som behöver mer akut hjälp. Så oavsett vilka förutsättningar man har, är det troligt att man kan hjälpa någon annan. Och alla kan preppa, mer eller mindre, på ett eller annat sätt. 

Inte bara för sin egen del, utan även för sina medmänniskors skull. Viktigt är socialt stöd, känslan av att inte vara ensam och isolerad. Därför vill vi uppmana alla att lära känna sina grannar.

Men vi kräver även av kommunerna och övriga myndigheter att de upprättar planer som inkluderar alla invånare. Alltså:

Ett frivilligt register för de människor som är särskilt utsatta vid kris och katastrof.

En utredning som kartlägger behov och svagheter i Sveriges krisberedskap för invånare med funktionsnedsättning.

Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR – Delaktighet handlingskraft rörelsefrihet

Herman Geijer, författare bland annat till böckerna ”Överlev katastrofen – effektiv prepping för alla” och ”Monstersamhället – från förnekelse till framtid”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev