söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kreativitet i kommunerna kan ge 20 000 unga sommarjobb

Coronakrisen får allvarliga konsekvenser för jobben och unga riskerar att drabbas särskilt hårt. Därför avsätter regeringen 180 miljoner kronor under 2020 för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Publicerad: 4 maj 2020, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Jag vill uppmana alla att vara kreativa och använda de här sommarjobbspengarna för att ge unga möjligheten att ta sina första steg in i arbetslivet.” Foto: Kristian Poohl/Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

UngdomsarbetslöshetSommarjobbUngdomarCovid-19

Coronaviruset är i första hand en fara för människors liv och hälsa. Men det har också allvarliga konsekvenser för ekonomin och jobben i Sverige. I detta läge är våra unga särskilt utsatta, i synnerhet de som ännu inte fått sitt första jobb. Ungdomar riskerar att drabbas hårt både på kort och lång sikt. När det första jobbet dröjer kan det påverka både inträdet på arbetsmarknaden och framtidstron.

Ett sommarjobb är för många unga kvinnor och män ett första och viktigt steg in i arbetslivet. En följd av det nya coronaviruset är att många av de sommarjobb som brukar finnas inom bland annat hotell- och restaurangbranschen, helt enkelt inte kommer att finnas i år. Det innebär att många unga riskerar att inte kunna ta det där viktiga första steget in på arbetsmarknaden.

Att få kliva in på sitt första jobb gör något med en människa. Det är ett steg in i vuxenlivet och ett startskott till att börja forma sitt eget liv. De flesta av oss minns när vi fick vår allra första lön, den som vi hade tjänat ihop alldeles själva. Det ger en känsla av frihet och självständighet. Det är även ett tillfälle för unga människor att lära sig att ta ansvar.

För att rusta unga människor avsätter regeringen 180 miljoner kronor under 2020 för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar. Om kommunerna använder pengarna fullt ut kan upp till cirka 20 000 ungdomar få sommarjobb med dessa pengar. Unga kvinnor och män som annars har svårt att hitta sommarjobb eller sysselsättning på egen hand ska prioriteras.

Jag vill uppmana alla att vara kreativa och använda de här sommarjobbspengarna för att ge unga möjligheten att ta sina första steg in i arbetslivet. Jag vet att det är många kommuner som har behövt tänka om när det gäller sommarjobb, och till exempel tagit bort de sommarjobb man tänkt erbjuda inom vård och omsorg. Det är otroligt viktigt att tänka till så att sommarjobben inte riskerar att bidra till smittspridning. Men jag vet också att det finns en stor uppfinningsrikedom i våra kommuner. Jag vill också uppmana företag inom exempelvis skog och jordbruk att anställa ungdomar för att till exempel plocka bär eller plantera skog.

För oss socialdemokrater kommer jobben och välfärden alltid först. Att förse Sveriges unga med en inträdesbiljett till arbetsmarknaden och vuxenlivet och på så sätt bidra till vår gemensamma välfärd, vinner hela samhället på. Tillsammans ser vi till att ingjuta framtidstro hos våra ungdomar. Vi har en tung och prövande tid framför oss, men vi ska ta oss igenom detta som ett samhälle – det starka samhället.

Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev