tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Kravs påhopp gynnar inte svensk produktion”

Inom svensk mjölk- och nötköttsproduktion är skillnaderna mellan ekologisk och konventionell produktion väldigt liten, skriver Sveriges mjölkbönder i en replik till bland andra Krav.

Publicerad: 10 maj 2022, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Delar av styrelsen i Sveriges mjölkbönder. Från vänster till höger: Stefan Gård, Ulrik Isleborn, Mats Karlsson, Claes Jonsson och Magnus Svensson.


Ämnen i artikeln:

UpphandlingskriterierEkologisk matLivsmedel

Naturskyddsföreningen och Ekologiska lantbrukarna är båda medlemmar i den ekonomiska föreningen Krav. I Dagens samhälle 14 april debatterar dessa organisationer tillsammans med Krav och Ekocentrum för en ökad ekologisk livsmedelsproduktion. 

Det går inte att ta miste på deras ekonomiska intressen. Trots den svåra situation som vi befinner oss i vad gäller lantbrukets kostnader, och i förlängningen kraftigt höjda konsumentpriser, så fortsätter dessa intressenter sin aggressiva marknadsföring som går ut på att svartmåla konventionella producenter.

LÄS MER: ”Återinför ekomålen i kommuner och regioner” 

Vi har ett stort överskott på ekologiska produkter, men dessa debattörer vill se mer subventioner från staten och EU. På mjölksidan har den konventionella produktionen länge burit ekoproduktionen ekonomiskt. Detta har byggt upp konflikter mellan ekologiska och konventionella producenter. 

Svensk matproduktion har länge haft en nedåtgående trend. Det finns inga oberoende svenska studier som visar att ekoproduktionen är bättre för vare sig biologisk mångfald eller miljö. Trots detta har stora skattepengar satsats på att gynna det ekologiska lantbruket och nu tigger dessa organisationer på ett i vårt tycke tragiskt sätt. 

Debattörerna utnyttjar till och med Ukrainakriget för sina egna ekonomiska syften när de skriver att stora mängder konstgödsel importeras från Ryssland. Men det mesta av den mineralgödsel som används i Sverige kommer från EU. Dessutom används ren konstgödsel (med kalium) även i den ekologiska produktionen. 

Vi kan producera både kväve- och fosforprodukter i Sverige, men den politiska viljan finns inte. Samma sak gäller bränsle. När det gäller drivmedel så förbrukar de lantbrukare som odlar ekologiskt dessutom mer diesel än de som odlar konventionellt.

En stor del av den ekologiska produktionen är beroende av allt från gödsel till halm från konventionell produktion i Sverige. Det är helt enkelt så att gödsel från konventionella producenter blir till ekologiska produkter via Kravs regelverk. Och även ekologiska gödselmedel och utsäde importeras. 

Svenska kunder konsumenter vill inte betala för eko längre. Det är inte konstigt. Inom svensk mjölk- och nötköttsproduktion är skillnaderna mellan ekologisk och konventionell produktion väldigt liten. Har ni inom Ekologiska lantbrukarna och Naturskyddsföreningen glömt att vi har en livsmedelsstrategi som efterfrågar mer produktion av mat? 

Vår uppmaning till er är att sluta med ständiga påhopp och i stället komma med något konstruktivt. Lantbrukare i Sverige har för dåligt betalt oavsett om produktionen är ekologisk eller konventionell. Vi har en politik som i många fall är fientlig mot lantbruket, exempelvis stämpeln som miljöfarlig verksamhet. 

Driv istället på för ett större beredskapslager av drivmedel och gödsel med mera. Driv på gentemot våra kunder och konsumenter att vi måste få mer betalt för våra produkter. Påtala för politikerna att vi måste ha rättvisa konkurrensvillkor. 

Vi vill ha en ökad produktion av svensk mat. Ställer ni er bakom det, oavsett om produktionen är ekologisk eller inte?

Samtliga undertecknare är medlemmar i styrelsen för Sveriges mjölkbönder.

Stefan Gård, ordförande

Claes Jonsson, vice ordförande

Mats Karlsson 

Ulrik Isleborn

Åsa Augustsson

Petter Pettersson 

Magnus Svensson

Replik på:

”Återinför ekomålen i kommuner och regioner” 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev