torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kontorslandskap leder till stress och psykisk ohälsa

I dag sitter hälften av de kontorsanställda i kontorslandskap. 73 procent av dem känner sig stressade över att inte kunna prata och arbeta ostört. Arbetsgivare bör se över arbetsplatsens utformning och anpassa den mer efter medarbetarnas behov.

Publicerad: 6 maj 2019, 17:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Många känner sig stressade över att de inte kan arbeta ostört.

Foto: #82 / Colourbox


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöPsykisk ohälsa

I Sverige sitter hälften av kontorsanställda i öppet landskap. När öppna kontorslandskap började inredas för 20 år sedan - och väggarna som skilde rummen åt började tas ner – skulle det effektivisera både kostnader och samtal mellan människor. Idag har vi börjat inse att det moderna kontoret ställer riktigt hårda krav på arbetsgivarna.

I mars 2019 genomfördes en undersökning på uppdrag av DPJ Interiör. Undersökningen visar tydligt hur det står till i det svenska kontorslandskapet. Arbetsmiljön står idag i fokus, eftersom det är en viktig pusselbit i påverkan av svenska folkets allmäntillstånd. Det har nog inte gått någon förbi att stress leder till psykisk ohälsa. Undersökningen visar att hälften av anställda på svenska företag upplever stress när de hänvisats till en arbetsplats i ett kontorslandskap.

Ett av grundproblemen är avsaknaden av avskildhet. Sanningen är att 48 procent av Sveriges kontorsanställda saknar enskilda samtalsrum och tysta zoner. Man talar invid, över och runt kollegors huvuden för att det inte finns fler separata ytor att ta samtal på. 73 procent av Sveriges anställda som arbetar i kontorsmiljö idag känner sig stressade över att inte kunna prata och arbeta ostört. Det blir en ond cirkel på arbetsplatserna som riskerar att förstöra både den gemenskap och kreativitet som i många fall är ett positivt inslag i miljön.

Insikten om att arbetsmiljön på kontor ofta framkallar stress är ett av skälen till att frågan lyfts mer idag. I fjol skapade Arbetsmarknadsdepartementet myndigheten för arbetsmiljökunskap, MYNAK, vars syfte är att undersöka och utreda faktorer som bidrar till friska och välmående arbetsplatser. Man utreder fyra olika områden som psykosocial arbetsmiljö, ledarskap, organisering och fysisk arbetsmiljö samt belastning. Det är ett välkommet statligt initiativ.

Stress och psykisk ohälsa ökar ständigt i Sverige. 16 procent av befolkningen från 16–84 år känner sig stressade och kvinnor i högre utsträckning än män, visar studier från Folkhälsomyndigheten från förra året. Att undersökningen påvisar att drygt fem procent väljer att fly in på toaletten för att ta ett samtal bör vara en viktig signal för dagens moderna arbetsgivare att se över sina kontorslandskap.

En av arbetsgivarens uppgifter är att ge goda förutsättningar för den anställde. En plan för att förbättra den psykosociala miljön bör därför bli ett krav. Det är sällan resurserna som är ett problem – utan att man på marknaden helt enkelt inte förstår kopplingen mellan kontorslösningarna och vårt välmående.

I ett företags arbetsmiljöarbete bör det ingå en relevant plan för placering av tysta och stressfria zonerna. Det är ett effektivt sätt att skapa en förbättrad arbetsmiljö - och kan vara en fråga för facket att diskutera och driva.

Peter Johansson, vd och inredningsexpert, DPJ Interiör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöPsykisk ohälsa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev