Debatt
”Kontant betalning ska accepteras i sjukvården”
När regioner och andra myndigheter sätter i system att neka kontanter undergrävs kontanternas ställning som betalmedel. När det dessutom sker i strid mot ett domstolsutslag behöver regionernas politiker tänka om, skriver ordförandena för Kontantupproret, PRO och SPF Seniorerna.
Publicerad: 24 september 2021, 03:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen ska kontanter accepteras som betalning för patientavgifter,” skriver Björn Eriksson, Christina Tallberg och Eva Eriksson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
I somras framkom det att Region Dalarna inte låter sina invånare betala patientavgifter med kontanter. Regionen motiverar detta med säkerhetsskäl och därför tar de bara emot kontanter på fyra platser i Dalarna.
Detta strider mot lagen. Enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen ska kontanter accepteras som betalning för patientavgifter (2015 ref. 49). Målet gällde Region Kronoberg som, i likhet med Dalarna, hänvisade till särskilda ställen för att få betala med kontanter.
Att en offentlig och politiskt styrd verksamhet agerar på detta sätt är bekymmersamt. Kontanter är ett legalt betalmedel i Sverige och det regionen ägnar sig åt är en form av lagtrots.
LÄS OCKSÅ: Nej till kontanter i kommunerna är olagligt
Kontantupproret valde därför att anmäla detta till Justitieombudsmannen (JO). Efter det fick vi in mängder av meddelanden och kommentarer om att enskilda nekats att använda kontanter på andra håll i hälso- och sjukvården. Frågan rör med andra ord inte bara Dalarna, utan samma kontantvägran sker dagligen runt om i Sverige.
En femtedel av Sveriges befolkning har fyllt 65 år. Det är framför allt dessa åldrar som är i behov av hälso- och sjukvård. En del av dem kan inte använda digitala betalmedel för att funktionsförmågan inte medger det. Andra känner oro för att lämna digitala spår som kan nå obehöriga. Det är invändningar som även berör andra åldersgrupper.
LÄS OCKSÅ: Även myndigheter måste följa lagar och regler
Skälet till att kontant betalning är nödvändigt i just sjukvården är att besöken där kan vara känsliga. Vid kortbetalningar framgår mottagaren på kontoutdraget, vilket gör att vårdbesöket syns. Patienterna ska alltid ha rätt till sin integritet. Särskilt viktigt – ibland livsavgörande – är det då patienten har en kontrollerande och i värsta fall våldsam närstående.
Få vill bråka och protestera mot något som för den enskilde oftast brukar gå att lösa ändå. Problemet är att när regionerna och andra myndigheter sätter i system att neka kontanter undergräver det kontanternas ställning som betalmedel. När det dessutom sker i strid mot ett domstolsutslag behöver regionernas politiker tänka om.
JO avvisade vårt ärende med hänvisning till att JO för ett par år sedan hade fått in en liknande anmälan mot Region Jönköping och då sände den vidare till Socialdepartementet. Vi tolkar det som att JO anser att departementet har ett ansvar för frågan och bör upplysa regionerna om deras skyldigheter.
Vi förutsätter att departementet nu agerar gentemot regionerna och ser till att de tar emot kontanter igen. Talet om säkerhetsskäl låter mest som ett sätt att slippa hanteringen av pengar. För patienterna och för samhället i stort är det dags att regionerna börjar följa lagen och accepterar kontanter vid alla sina mottagningar.
Björn Eriksson
Ordförande för Kontantupproret
Christina Tallberg
Ordförande i PRO
Eva Eriksson
Förbundsordförande i SPF Seniorerna
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.