tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kommunikatören: Många av oss gör för lite

Ja, vi är för många kommunikatörer i offentlig sektor. Jag möter allt oftare kommunikatörer som sitter med på för många möten och gör för lite, replikerar Märit Malmberg Nord kommunikatör på Göteborgsregionen.

Publicerad: 18 februari 2019, 13:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Göteborgs stad toppar den kommunala kommunikatörsligan.

Foto: Jan Sluimer, Colourbox


Ämnen i artikeln:

Offentlig sektor

Replik. Vi är för många kommunikatörer i offentlig sektor. Faktum är att vi är ännu fler än vad siffrorna i kritiska artiklar indikerar. Utöver alla anställda kommunikatörer sitter många av oss dessutom och upphandlar kommunikationstjänster för mångmiljonbelopp. Översätt de tjänsterna till årsarbetare och siffrorna rakar i höjden ytterligare.

Patienter, VA-kunder, föräldrar som söker förskoleplats, företag, klienter, trafikanter som påverkas av vägarbeten, journalister med flera. Alla förväntar de sig korrekt och tillgänglig kommunikation via webbsidor, annonser, informationsbroschyrer, sociala medier etcetera. Här gör kommunikatörer ett viktigt och nödvändigt arbete.

Men långtifrån alla kommunikatörer har idag den typen av arbetsuppgifter. Jag möter allt oftare kommunikatörer som beskriver sitt arbete i termer av att ”stötta upp” och ”sitta med i” ledningsgrupp X, styrgrupp för projekt Y eller samverkansorgan Z. Många kommunikatörer ”sitter med” för mycket och gör för lite i dag.

Varför har det blivit så? Självfallet behöver det finnas ett strategiskt perspektiv på kommunikationen för att säkerställa att den verkligen bidrar till att uppnå verksamhetens mål. Men jag tror också att det handlar om synen på kommunikation. Vem vågar ifrågasätta kommunikationens betydelse? Alla framsynta ledare omger sig med kommunikatörer.

Kommunikation har blivit så viktigt att verksamheten inte verkar kunna sköta den själv – utan det krävs experter. Saker som chefer tidigare klarade av att göra på egen hand behöver de i dag kommunikationsstöd för att genomföra. En växande skara kommunikatörer sitter därför med, lyssnar av, coachar, samordnar och författar alltfler policyer och planer. Inte sällan ska de sedan göra tidsödande överlämningar till en kollega eller byrå som gör själva jobbet.

Denna byråkratisering av kommunikationsarbetet hävdar jag är huvudförklaringen till ökningen av antalet kommunikatörer. Erik Lagersten menar att orsaken är att offentlig verksamhet blivit så mycket mer komplex att förmedla och så är det. Men det är en utveckling som skett över längre tid, medan den stora ökningen av antalet kommunikatörer har inträffat på bara några år. Däremot håller jag givetvis med om att antalet kommunikatörer inte påverkas av antalet journalister.

Det är sunt att ifrågasätta hur många kommunikatörer som behövs i offentlig sektor. Men svaret kan inte vara en siffra utan bör snarare bestå i en kritisk granskning av vad vi kommunikatörer gör. Jag är övertygad om att många organisationer då kommer till slutsatsen att, ja, vi är för många kommunikatörer.

Märit Malmberg Nord, kommunikatör Göteborgsregionen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Offentlig sektor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev