fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kommunernas covidvård måste säkras

Först när Sveriges kommuner åtgärdar en livsfarlig arbetsmiljö och obefintliga riskbedömningar har kommunal sjukvård möjligheten att erbjuda en god och säker covidvård för våra gamla och sjuka. Så länge detta inte är gjort är sjukhus den enda säkra platsen för vård av patienterna, skriver sjuksköterskan Per-Anders Nordström som representerar nattsjuksköterskorna i hemsjukvården i Alingsås kommun.

Publicerad: 17 november 2020, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Ska kommunerna vårda covidpatienter måste det till riktlinjer som är tydligare än de som finns i dag,” skriver Per-Anders Nordström.


Ämnen i artikeln:

Covid-19SmittskyddHemsjukvårdKommuner

I dag tvingas hemtjänstpersonal vårda döende covidpatienter i deras hem tio timmar i sträck. Iförda munskydd och invaggade i tron att de är säkra i den miljön med en smittsam sjukdom i riskklass 3. I en lägenhet med passiv ventilation med som mest 1/12 av ventilationen på sjukhus.

När man jämfört munskydd och andningsskydd utgår studierna från sjukhusmiljö med helt andra möjligheter att hålla rena och dammfria miljöer och en ventilation på minst 6 luftutbyten i timmen. Patienters hem och äldreboenden har inte anpassad ventilation, städservice som svabbar golven dagligen eller ytor som tål att torkas med exempelvis alkohol.

Vården utförs närmare och under längre tid i samma lokal än på sjukhus. Våra patienter accepterar inte munskydd när de är sjuka för att minska smittspridning. Patienterna kan inte följa rekommendationer som ges till smittade. Kommunal sjukvård och omsorg är en högriskmiljö för personal och patienter jämfört med vanlig sjukhusvård.

I privata bostäder är det omöjligt att följa de krav på hygien och ventilation som arbetsmiljölagen ställer på vård av sjukdom i riskklass 3 i AFS 2018:4. Det skulle krävas omfattande ingrepp i patientens hem som det inte finns tid eller resurser till.

Ska kommunerna vårda covidpatienter måste det till riktlinjer som är tydligare än de som finns i dag. Kommuner och regioner har bevisligen inte kompetens att anpassa riktlinjerna till vår särskilda verksamhet, utan följer Folkhälsomyndighetens – utan att tänka själva. Det är dock riktlinjer som inte är anpassade för vår verksamhet, som i stället leder till att smittan sprids vidare till oss personal, våra anhöriga, svårt sjuka vårdtagare och ut i samhället.

Det är fullt möjligt att ordna en säkrare vård i kommunal omsorg genom att ändra ventilation och anpassa lokaler, införa munskydd som bärs hela tiden i lokalerna, utöka och intensifiera städrutiner och ge oss andningsskydd. Goda exempel finns från andra länder och i vetenskapliga artiklar.

Jag kräver att Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer för att minska smittspridning i äldrevården och att man utgår från relevant forskning och utifrån vår verklighet.

Folkhälsomyndigheten och regeringen kan inte frånsäga sig ansvaret med kommentaren att de förväntar sig att arbetsgivaren gör en lokal riskbedömning. Speciellt inte sedan de tillsammans med arbetsgivaren, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), och socialminister Lena Hallengren (S) under Serafenskandalen fullständigt vingklippt Arbetsmiljöverket och arbetsmiljölagen och på så vis också möjligheten för oss lokala skyddsombud att försvara vår arbetsmiljö.

Rekommendationerna behöver:

■ följa WHO:s och ECDC:s rekommendationer om ventilation på äldreboenden,
■ ställa krav på att det införs obligatoriskt munskydd konstant på äldreboenden till skydd för personal och patienter,
■ förtydliga vilken vårdmiljö som krävs vid vård av covidpatienter,
■ ställa krav på att det införs andningsskydd vid vård av smittade och misstänkta patienter som arbetsmiljölagen kräver. Till och med Folkhälsomyndigheten erkänner nu att smittan kan andas in på nära håll och i inomhusmiljö med otillräcklig ventilation,
■ se till att riktlinjerna är förenliga med kraven i arbetsmiljölagen och försiktighetsprincipen.

Först när man gjort allt för att åtgärda och minska riskerna för smitta ska diskussionen om skyddsutrustning följa om inte risken kan tas bort helt. Vid riskbedömningar måste ett högre skydd väljas vid osäkerhet framför ett lägre som Arbetsmiljölagen kräver.

Behöver man ens säga att det är bråttom.

Per-Anders Nordström, sjuksköterska, lokalt skyddsombud och förtroendevald för Vårdförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev