fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Kommunerna misslyckas med att hindra barn från att köpa folköl”

Eftersom kommunerna inte fullföljer sitt uppdrag att kontrollera butikerna tillräckligt ofta så är det uppenbart att systemet inte funkar, anser debattörer från UNF.

Publicerad: 9 juni 2022, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Filip Nyman, Sara Vedin, Amidala Hermansson, Wilhelm Wirén, Astrid Miller och Axel Andersson.


Ämnen i artikeln:

TillsynAlkohol

I över 20 år har Ungdomens nykterhetsförbund (UNF) gjort kontroller i butiker i hela Sverige. Medlemmar som är yngre än 18 år besöker då handeln och köper folköl, som har en alkoholhalt på upp till 3,5 volymprocent. Syftet är att se hur vanligt det är att personalen begär legitimation av barn. 

De allra flesta butiker misslyckas totalt med att göra sitt jobb. Gång på gång struntar personalen i att kontrollera legitimation, trots att folköl inte får säljas till den som är yngre än 18 år. Butikernas så kallade egenkontroll är ett skämt. Ska barn verkligen kunna köpa folköl?

LÄS MER: Topparnas krav efter tunga kritiken mot pappersbördan: ”Nu måste det bli action”

I dag är det kommunerna och polisen som är ansvariga för att kontrollera att butiker inte säljer alkohol till barn. Uppenbarligen lyckas inte kommunerna med sitt uppdrag och det gör verkligen inte affärerna som får sälja alkohol heller.

Bara hälften av de butiker som säljer alkohol får minst ett tillsynsbesök av kommunen per år, visade UNF:s Kommunrankning 2019. Det räcker inte.

Det senaste året har UNF bland annat gjort kontroller i Norrbotten och i Jönköping. I Norrbotten sålde sju av tio butiker alkohol till minderåriga, och i Jönköping var det tre av fem butiker. De som lyckats köpa alkohol har varit så unga som 13 år.

Det här måste upphöra. Eftersom kommunerna inte fullföljer sitt uppdrag att kontrollera tillräckligt ofta för att stoppa de butiker som inte klarar av att kolla legitimation, så är det uppenbart att systemet inte funkar. Det är dags att avsluta det misslyckade experimentet med alkohol i dagligvaruhandeln en gång för alla. När barn kan köpa ut alkohol vet vi att samhället behöver vakna. 

Gång på gång bevisas det faktum att mataffärerna inte kan ta ansvar för ålderskontrollerna. Enda lösningen är att skicka folkölet till Systembolaget.

Filip Nyman, förbundsordförande, Ungdomens nykterhetsförbund (UNF)

Sara Vedin, UNF Väst

Amidala Hermansson, UNF Kronoberg

Wilhelm Wirén, UNF Jönköping

Astrid Miller, UNF Örebro Län

Axel Andersson, UNF Uppsala

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TillsynAlkohol

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev