Debatt
”Kommunerna måste få bättre koll på byggavfallet”
Många kommuner lever inte upp till de nya kraven på utsortering av bygg- och rivningsavfall direkt vid källan. Sannolikt handlar det om bristande kunskap, skriver Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans.
Publicerad: 3 februari 2022, 05:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Genom att efterfråga återvunna material i upphandlingen kan kommuner skapa en fungerande marknad som är en förutsättning för cirkularitet, skriver Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans.
Foto: Ragn-Sells och Fredrik Sandberg/TT
Den 1 augusti 2020 började nya bestämmelser gälla i plan- och bygglagen för den som hanterar bygg- och rivningsavfall. Sex prioriterade avfallsslag måste sorteras ut direkt på plats och förvaras avskilt i väntan på återvinning. Syftet är att ta vara på material och använda dem på nytt när vi bygger.
Byggmaterial står ensamt för mer än 30 procent av EU:s samlade klimatpåverkan, en hisnande siffra. Dessutom håller många råvaror faktiskt på att ta slut. Ett tydligt exempel är sand, som bland annat används till planglas, tegel och betong. I Illinois i USA lyfter man i dag bort några av världens bästa åkermarker för att komma åt sanden. I Sverige används samtidigt rivningsmaterial ofta som fyllnadsmassor – vi gräver helt enkelt ner värdefulla resurser som inte går att få tillbaka.
LÄS MER: Byggbranschen måste bli bättre på att återbruka materiel
En mer cirkulär byggbransch är alltså helt avgörande för ett hållbart samhälle. Tack vare de nya kraven på utsortering kan vi fånga värdefulla material i avfallet så tidigt som möjligt, i stället för att de blandas upp på ett sätt som gör det svårt att ta vara på dem sedan. Lagkraven gör det alltså möjligt att motverka byggsektorns enorma klimatpåverkan.
Tyvärr är det tydligt för oss på miljöföretaget Ragn-Sells att många inte lyckas leva upp till lagen och sortera avfallet direkt vid källan, något som är avgörande för att garantera tillräckligt hög kvalitet på sorteringen. Sannolikt försöker inte många runda regelverket med avsikt, utan det handlar om bristande kunskap om ett nytt regelverk.
LÄS MER: Kommuner ska kunna ingripa vid farlig avfallshantering
Ett vanligt försvarsargument går ut på att avfallet ändå eftersorteras på annan plats. Men då är det svårt att verifiera om det verkligen görs, liksom att utöva tillsyn över hur utsorteringen sköts. Då går det aldrig att garantera tillräcklig kvalitet på de tillvaratagna materialen, vilket omöjliggör cirkulära materialflöden.
Vi förstår att det kan ta tid för byggaktörer att anpassa sig till nya lagar. Det är också uppenbart att ansvarsfördelningen är otydlig eftersom lagen bryts varje dag på byggen. Därför behöver byggbranschen, återvinningsbranschen och kommuner med tillsynsansvar ta ett mycket större gemensamt ansvar för att lagen uppfylls. Ragn-Sells ser möjligheter att komma till rätta med problemet genom fyra viktiga åtgärder:
Varken privata eller offentliga aktörer kan klara denna utmaning på egen hand. Transparens och samarbete är enda vägen framåt. Vi på Ragn-Sells bidrar gärna aktivt med våra kunskaper i det fortsatta arbetet.
Pär Larshans
Hållbarhetschef på Ragn-Sells och expert vid regeringens delegation för cirkulär ekonomi
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.