Debatt
Kommunala sommarjobb lär unga om verkligheten
Ett kommunalt sommarjobb under högstadiet eller gymnasiet kan vara en dörröppnare och leda till ytterligare arbetslivserfarenhet. Många unga i dag har inte en aning om hur arbetslivet fungerar, skriver Jan Elofsson, vd Atwrk.
Publicerad: 7 mars 2020, 04:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Om vi fortsätter att skydda våra barn mot verkligheten på arbetsmarknaden, där ett jobb faktiskt kan vara trist, så kommer de att ha väldigt svårt att hantera den.” Foto: Daniel Nilsson, Bildbyrån
Varje sommar rings många samtal till kommun X:s växel. Rör det problem inom hemtjänsten? Är det är översvämning i avloppen eller har alla fritids stängt? Nej, majoriteten av samtalen kommer från föräldrar som ringer för sina barns räkning gällande barnens kommunala feriejobb. För att barnen ska få ett ”roligare jobb”, för att det är ”lite långt att ta sig till just det här jobbet”, för att ”vi hade planerat att vara i sommarstugan” eller för att ”de börjar lite för tidigt på morgonen ”.
Företagarna beskriver i en rapport att de flesta av de medverkande företagen anser att mognaden för entré på arbetsmarknaden hos unga upplevs komma senare i dag än förr. Här är feriejobb, kommunala eller inte, viktiga. Kontakt med arbetsmarknaden får ungdomar att mogna tidigare. Feriejobbande ungdomar skaffar kunskaper och färdigheter som kompletterar skolan och får ett starkare socialt nätverk. Ett kommunalt feriejobb under högstadiet eller gymnasiet kan vara en dörröppnare och leda till ytterligare arbetslivserfarenhet.
Med hjälp av ett kommunalt feriejobb kan även unga vars föräldrar inte har kontakter och nätverk få sin första kontakt med arbetsmarknaden. Kommunerna ger över 40 000 unga möjlighet till detta i Sverige varje år och det är bra. Varför då?
Jo, störst påverkan på möjligheten att få ett jobb har nämligen tidigare arbetslivserfarenhet. Att en individ har arbetat någon gång under gymnasietiden har en stark positiv effekt på möjligheterna att ha jobb vid 20 års ålder. Att ha varit i arbete vid 20 års ålder är viktigt för möjligheterna att ha ett arbete vid 25 år. Och att ha arbetat vid 25 års ålder bidrar starkt till chanserna till att ha ett jobb vid 29 år.
Det är därför viktigt att utveckla arbetet med sommar- och feriejobb så att så många som möjligt har arbetslivserfarenhet när gymnasieutbildningen är avslutad.
Vi på mitt företag träffar i dag elever i gymnasiet och andra unga som inte har en aning om hur arbetslivet fungerar. Det här behöver vi göra något åt.
Förutom relevant utbildning och nämnda arbetslivserfarenhet så letar arbetsgivare efter personliga egenskaper. Två av de viktigaste egenskaperna är engagemang och ansvarstagande. Att vara engagerad handlar om att komma i tid, intressera sig för sitt jobb, att fråga om man inte vet vad man ska göra och att faktiskt jobba på arbetstid.
Ansvarstagande innebär att vara hyfsat självgående och kunna ta ansvar på jobbet och att kunna göra det utan att någon måste hänga över axeln. Utan mamma och pappa.
Ungdomarna kan vi träna. Det är värre med föräldrarna. Vi kommer aldrig att få engagerade och ansvarstagande framtida medarbetare om föräldrar ringer till arbetsplatsen. Om vi fortsätter att skydda våra barn mot verkligheten på arbetsmarknaden, där ett jobb faktiskt kan vara trist, så kommer de att ha väldigt svårt att hantera den.
Jan Elofsson, vd Atwrk, ordförande Företagarna Karlstad-Hammarö-Grums
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.