tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kommunal: Med vår checklista lyckas ni med rekryteringen

Rekryteringsbehoven är välfärdens största utmaning. Fram till år 2026 ska cirka 16 000 välfärdsarbetare rekryteras varje år. Med vår checklista får ni bättre förutsättningar att lyckas, skriver Kommunal inför SKL-kongressen.

Publicerad: 26 november 2019, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kommunal: Välfärdens arbetsgivare måste höja statusen, erbjuda bra arbetsvillkor och en god arbetsmiljö – och visa att yrkesutbildning värdesätts och syns i lönekuvertet.


Ämnen i artikeln:

VårdbemanningKommunalUndersköterskor

Till alla er som brinner för att leverera förskoleverksamhet, skola, sjukvård och äldreomsorg av yppersta kvalité till alla medborgare i era kommuner och regioner: personalen är nyckeln till framgång!

I veckan samlas många av Sveriges kommun- och regionpolitiker till kongress för er arbetsgivar- och intresseorganisation, SKL. Kommunal har ett par medskick till er som är välfärdens arbetsgivare, och viktigaste aktörer. Det är inte smicker – utan fakta. Det är ni som bestämmer över skolan, vården och omsorgen i vårt avlånga land. Ni ger ramarna för verksamheter som är avgörande för alla oss som lever här.

I detta har ni mycket gemensamt med välfärdens ryggrad, alla de som varje dag på jobbet gör välfärd för era kommun- och regionmedborgare. Låt oss exemplifiera med undersköterskor, barnskötare, kockar i skolan eller fritidspersonal. Medlemmarna i Kommunal är välfärdens yrkesskickliga medarbetare som i en komplex vardag behöver goda möjligheter att utföra sina jobb.

Och vi är övertygade om att de allra flesta av er är medvetna om att de anställda är er viktigaste tillgång för en verksamhet av hög kvalité. De är experterna i verksamheten.

Lika övertygade är vi om att ni är väl medvetna om välfärdens största utmaning – rekryteringsbehoven. Fram till år 2026 ska cirka 16 000 välfärdsarbetare rekryteras varje år.

Vid en kongress ska många frågor stötas och blötas. Vi vill därför ge er en checklista, frågor att ha med sig inte bara under dessa dagar utan också i de rum där beslut fattas hemmavid. Fokus är så klart hur ni kan både säkra och höja kvalitén genom att både behålla och rekrytera personal.

Möjliggör yrkesutveckling. Att ha möjlighet att utvecklas inom sitt yrke är en av de saker som medlemmarna i Kommunal verkligen efterfrågar. Det handlar förstås om kompetensutveckling på arbetet. Men också om att ge möjlighet för vårdbiträden att utbilda sig till undersköterskor, eller undersköterskor att gå på yrkeshögskola och bli specialister.
Gör heltidsarbete till norm. Men tro inte att det går att trycka in heltider i en deltidsstruktur. För att lyckas med förändringen på ett bra sätt – se till att involvera personalen i arbetet med att förändra organisationen. Det är en gemensam faktor för de kommuner där heltidsarbetet är både framgångsrikt och uppskattat.
Hållbara scheman. Frågan om arbetstidsförläggning är en kvalitetsfråga. När schemaläggningen skapar ohälsa och sjukskrivning, och gör det svårt för medarbetarna att ha ett fungerande privatliv, så är det ett problem för hela verksamheten. Medarbetarna påverkas negativt såklart. Men också barn, äldre och deras anhöriga.
Satsa på er yrkesutbildade personal. Rekryteringsbehoven i välfärden är skriande. Och allt för få söker sig till ett yrkesliv inom dessa viktiga och fantastiska yrken. Välfärdens arbetsgivare måste höja statusen, erbjuda bra arbetsvillkor och en god arbetsmiljö – och visa att yrkesutbildning värdesätts och syns i lönekuvertet.
Kontinuitet är kvalitét. Inom barnomsorg, skola, vård och äldreomsorg personalkontinuitet både efterfrågat av brukarna och en förutsättning för effektiva arbetslag. Så utbilda personal, planera bemanningen så att du har yrkeskunnigt folk och motarbeta det slentrianmässiga användandet av tillfälliga anställningar. Det är grunden för en hög kvalitet i verksamheten.

Sammanfattningsvis, lyssna på proffsen!

Ni står i främsta ledet och vi hyser den största respekt för ert uppdrag. Ständigt svåra avväganden. Som kloka och pragmatiska politiker nära era medborgare hoppas vi att ni tar hjälp av denna checklista – den kommer göra skillnad i de verksamheter ni ansvarar för, gynna medborgarna i era kommuner och regioner.

Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal

Lenita Granlund, avtalssekreterare Kommunal

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev