tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kommunal: Hög tid att lärarna får fler kollegor

Nu är det hög tid att investera i de 40 000 elevassistenter, lärarassistenter och fritidsledare som utgör en så viktig del av skolan.

Publicerad: 10 april 2019, 09:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lärarbristen ökar behovet av fler yrkesgrupper i skolan, skriver Kommunal. Foto: Kommunal


Ämnen i artikeln:

LärarbristKommunalElever

Fler vuxna behövs i klassrummet – visst känns det igen? Kommunal välkomnar att fler och fler pratar om vikten av andra yrkesgrupper i skolan utöver lärare. Stora satsningar på personalen i skolan – all personal – är nödvändiga för att klara de utmaningar vi står inför.

Missförstå oss rätt. Lärarnas roll är avgörande för kvaliteten i det svenska skolsystemet. Med rådande lärarbrist ökar emellertid behovet ytterligare av att satsa på fler centrala yrkesgrupper i skolan. Lärarassistenter, elevassistenter och fritidsledare gör redan i dag ett fantastiskt jobb runt om i Sverige. Det handlar om så viktiga saker som att kunna ge trygghet på rasten och stöd i läsningen, att avlasta lärarna och bistå de barn som behöver extra hjälp. Det är en förebyggande och långsiktig investering.

Att arbeta i skolan kräver kunskap – oavsett vilken yrkesroll du har. Vi kan inte nog understryka hur viktigt det är att alla som arbetar i skolan har det stöd och den utbildning som krävs för just sitt arbete. Genom att utveckla yrkesroller som lärarassistenter, elevassistenter och fritidsledare kan fler barn klara skolan med en känsla av trygghet, stolthet och kunskapstörst.

Att satsa på fler yrkesgrupper i skolan är dessutom ett effektivt sätt att avhjälpa lärarbristen och ge lärarna möjlighet att fokusera på undervisningsuppdraget. Här har skolan mycket att lära av hur arbetslaget fungerar i förskolan och vilket viktigt uppdrag barnskötare har där för att säkerställa att omsorg och pedagogik kan bilda en helhet.

Nu är det hög tid att investera i de 40 000 elevassistenter, lärarassistenter och fritidsledare som utgör en så viktig del av skolan, och det är inte en dag för tidigt att ge dem fler kollegor med rätt kompetens. Bara så kan vi garantera kvaliteten i takt med befolkningsutvecklingen och de demografiska förändringar som Sverige står inför. Bara genom att utveckla yrkesrollerna säkrar vi att svensk skola håller måttet idag och under många år framöver.

För att medlemmar i Kommunal ska ha goda möjligheter att växa i sin yrkesroll, ta större roll i skolan och på allvar utveckla arbetslaget behöver huvudmännen garantera alla utbildning och rätt till vidareutbildning och kompetensutveckling.

Lenita Granlund, avtalssekreterare Kommunal.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LärarbristKommunalElever

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev