Debatt
Kommunal: ”Förbättra villkoren för deltidsbrandmän”
Kommunal har under lång tid larmat om stor brist på yrkeserfarna och välutbildade deltidsbrandmän i hela landet. För att underlätta rekryteringen måste arbetsvillkoren förbättras, skriver Kommunal.
Publicerad: 17 mars 2022, 04:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Bild 1/4 Fackförbundet Kommunal är trötta på att larma om bristen på deltidsbrandmän och att inget görs för att säkra tillgången. Foto: ARNE FORSELL
Kommunal har under långt tid larmat om stor brist på yrkeserfarna och välutbildade deltidsbrandmän (räddningstjänstpersonal i beredskap, Rib) i hela landet. Deltidsbrandmännen larmas dygnet runt till olycksplatser eller till extraordinära händelser som exempelvis skogsbränderna 2018 i Ljusdal. Men bristen på deltidsbrandmän medför pressade situationer på många orter i landet.
Den 18 januari växlade Kommunal och arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Sobona yrkanden inför den stundande avtalsförhandlingen gällande det nya kollektivavtalet, Rib-22. Det nya avtalet förväntas vara på plats från den 1 maj 2022. Kommunal ställer krav på att en Rib-anställd bland annat ska få högre ersättningar, bättre tillgång till företagshälsovård och att varje anställd ska tillhandahållas en nationell standardiserad utbildning.
Kommunals mål är att det nya kollektivavtalet ska ta rejäla kliv mot att ytterligare förbättra anställningsvillkoren för medlemmarna som är beredskapsanställda inom räddningstjänsten.
Kommunerna har ett stort ansvar för att det ska fungera i praktiken att kunna kombinera en beredskapsanställning med en huvudanställning hos en annan arbetsgivare. Räddningstjänsten är central för Sveriges förmåga att kunna klara av en rad av olika sorters samhällskriser som skogsbränder och räddningsinsatser. För att kunna ha en god beredskap måste det göras insatser som garanterar att räddningstjänsten kan rekrytera personal. SKR har redan konstaterat att fyra av fem räddningstjänster har svårt att rekrytera deltidsbrandmän. Det finns brandstationer i landet där bristen på deltidsbrandmän är så stor att man inte kan hålla stationen bemannad mer än varannan vecka. Om en deltidsbrandman får ett annat jobb och flyttar, så kan det ta ända upp till ett och ett halvt år att fylla upp det tomrummet. Det tar tid att rekrytera och utbilda ny personal och det är även kostsamt.
LÄS MER: Var tredje räddningstjänst underbemannad – ”Vissa stationer kan inte ge skydd”
Svårigheterna kring rekryteringen gör att räddningstjänsterna tar till drastiska åtgärder. Exempelvis att deltidsbrandmän, som gått i pension, nu får frågan om att komma tillbaka i tjänst. Enligt en AFA-finansierad studie (’’56+ i arbetslivet’’) ökar risken för långvarig sjukfrånvaro och allvarliga arbetsolyckor i åldern 56–64 år. Med andra ord riskerar äldre deltidsbrandmän att utsättas för stora risker.
I Sverige finns cirka 9 500 personer som har uppdraget räddningstjänstpersonal i beredskap vilket totalt utgör ungefär två tredjedelar av den kommunala räddningstjänsten i landet. Under 2020 larmades den kommunala räddningstjänsten till drygt 120 000 händelser, nästan 96 000 räddningsinsatser och drygt 24 000 andra uppdrag.
Nu har arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona möjlighet att underlätta rekryteringen genom att förbättra villkoren för deltidsbrandmännen. För att om systemet med Rib-anställda över huvud taget ska överleva måste systemet underhållas. Vi uppmanar därför arbetsgivarna att ta chansen att stärka vår beredskap mot vardagsolyckor och vårt gemensamma civila försvar genom bättre ersättningar, bättre arbetsvillkor och en hållbar arbetsmiljö för deltidsbrandmännen.
Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal
Mikael Svanberg, förbundsombudsman Kommunal, fd brandman
Magnus Sjöholm, förbundsombudsman Kommunal, fd brandman
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.